Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradovi poskupljuju

Sve izglednije: Od 1. siječnja veće plaće, ali i veći računi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja prosječna hrvatska plaća od oko 5 i pol tisuća kuna porast će za 140 kuna. No neki to neće ni osjetiti.

Veće plaće, ali i moguće veći računi - sve je izgledniji takav rasplet porezne reforme koja starta u siječnju. Gradovi računaju na koji će način nadomjestiti manjak novca bez kojeg će ostati zbog reforme, a njihova udruga priprema i ustavnu tužbu. Dok im Vlada poručuje da se okrenu europskim fondovima, neki već imaju planove poskupljenja, neki ih tek rade. Svakako - prelomit će se na građanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija poskupljenje smještaja Šok za starije osobe: Neki će morati plaćati čak 150 eura mjesečno više Slika nije dostupna Nije impresioniran Lalovac o gospodarskom programu HDZ-a: Dvojben je, a mi reforme već provodimo

Od 1. siječnja prosječna hrvatska plaća od oko 5 i pol tisuća kuna porast će za 140 kuna. No neki to neće ni osjetiti - zbog smanjenih gradskih proračuna mogao bi rasti prirez, komunalna naknada ili troškovi za vrtić. Karlovac ostaje bez 22 milijuna kuna u proračunu. Građane očekuju poskupljenja.

'Jedna obitelj, prirez, porez ikomunalna naknada 15-ak kuna mjesečno, novo opterećenj. Nažalost oni koji nisu imućni će osjetiti, a oni imućniji manje, to znači da je ovo ipak propala stvar', kaže karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

Lalovac potvrdio: Od 1. siječnja građanima će se povećati plaće!

Rijeka će štediti na plaćama zaposlenika, odustaje se od nekih investicija. U Osijeku štednja od plaća do subvencija. Grad Zagreb bez 780 milijuna rezat će u kulturi, sportu, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi..

'Srednjeg sloja više nema, uništen je potpuno. Ako narastu cijene vrtića koja su do sad simbolične to će ih jako pogoditi', kaže Alena iz Zagreba.

'A čujte, šta se tu može, oni su glavni, oni odlučuju o svemu, mi tu vrlo malo možemo napraviti', kaže Branko.

Nešto više pokušat će Udruga gradova koja za Vladu sprema ustavnu tužbu.

Udruga gradova tražit će ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave

Izmjene zakona kojima država ubire 85 posto poreznih prihoda, a lokalna samo 15 idu na teret građana. No neki gradonačelnici su na strani vlade.

'Nije jednostavno kompenzirat gubitak od oko 60 milijuna kuna u gradskom proračunu grada Splita, ali mislim da treba pokušat. Tih nekoliko stotina kuna koje će naši sugrađani dobit mislim da bi moglo pokrenut ciklus kupnje, prodaje', kaže Ivo Baldasar.

Ministar Lalovac poručuje - svako područje u kojem krenemo s reformama teško ide.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene