456693
456693
456693
456693
456693

PANDEMIJA ŠEĆERNE BOLESTI Svake šeste sekunde umre jedan oboljeli

  • , 11.11.2016., 12:27
  • Autor:
  • komentara

Dijagnozu šećerne bolesti u Hrvatskoj ima 260 tisuća odraslih osoba, no procjenjuje se da ukupan broj oboljelih premašuje 400 tisuća.

 
 
 
 
Pandemija šećerne bolesti (Video: Dnevnik Nove TV)
Pandemija šećerne bolesti (Video: Dnevnik Nove TV)

U svijetu je od šećerne bolesti prošle godine umrlo pet milijuna osoba. Riječ je o pandemiji ove bolesti, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, od koje u našoj zemlji na godinu oboli jedan posto odrasle populacije.

Trenutačno u Hrvatskoj 260 tisuća odraslih osoba ima dijagnosticiranu šećernu bolest, a procjenjuje se da ukupan broj premašuje 400 tisuća.

Zoran već 15 godina živi s dijabetesom. "Uzimam inzulin tri puta onaj dnevni prije obroka i navečer večernji inzulin.Trudim se paziti na prehranu. To ne uspijeva uvijek. Isto tako trudim se što više biti fizički aktivan", ispričao nam je Zoran.

Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes HLZ-a i jedan od vodećih hrvatskih dijabetologa, će sljedećeg tjedna u Bruxellessu ispred Međunarodne dijabetičke federacije Europe održati predavanje o pandemijskim razmjerima šećerne bolesti u Europi i svijetu te mogućnostima liječenja.

"U Republici Hrvatskoj imamo 260 tisuća osoba sa šećernom bolešću koji su registrirani, a ukupna brojka se procjenjuje da je između 400 i 500 tisuća. U svijetu svake šeste sekunde umre osoba od posljedica šećerne bolesti. Procjenjuje se da je prošle godine umrlo pet milijuna ljudi", kaže Rahelić.

Pretilost je nerijetko uzrok pojave šećerne bolesti. "20 posto djevojčica i 33 posto dječaka ima problem sa prekomjernom tjelesnom masom ili sa pretilošću", kaže Sara Cobal, voditeljica projekta "Petica - igrom do zdravlja"

Dijabetolozi tvrde da se obiteljske navike moraju mijenjati te da djeca u kolicima ne bi smjela imati čips nego jabuku.

"Petica - igrom do zdravlja" je projekt kojim Hrvatski liječnički zbor želi prevenirati pretilost kod djece i smanjiti rizik od razvoja popratnih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Iako je zabilježen velik napredak u liječenju šećerne bolesti, Hrvatska još uvijek zaostaje za Europom i svijetom i to u primarnom, nabavi pomagala. "Inzulinske pumpe su u ovom trenutku u ograničenim količinima u RH koje idu na teret HZZO-a. Samo stotinjak pumpi godišnje", kaže Rahelić.

Zanemariv je to broj pumpi budući da u Hrvatskoj na godinu od ove bolesti oboli 35 tisuća ljudi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se