Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija upozorava

Svaka šetnja virtualnim svijetom nosi opasnosti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su se nasmijali na vijest da je čovjek koji je naručio mobitel dobio cjepanicu, a drugi kilogram kave, ali kriminal na internetu raste nevjerojatnom brzinom. Od pedofilije do višemilijunskih krađa.

Internet je preplavljen prevarama, ali građani moraju sami paziti. Policija se trudi biti brža od hakera, a kako bi to postigli, jedan od prioriteta je suradnja većine svjetskih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez Još jedna banka upozorava građane na prijevaru: Objasnili kako lopovi pokušavaju namamiti sirote građane Analiza meda - 4 podložni smo prijevarama Prepoznajte li je li med koji kupujete pravi ili lažan? Izgledaju isto, a pčele nisu ni vidjeli

>> Split: Naručio iPhone 5, dobio samo njegov poklopac i komad drveta

Fotoaparati su velika ljubav Vedrana Tolića. Opremu uglavnom naručuje na internetu, iako je imao neugodno iskustvo. 'Jedan slučaj zapravo kad sam kupovao nešto za fotić pa sam tu dobio, to nije bilo dobro, pa mi je rekao čovjek da mu pošaljem natrag njemu taj proizvod ali ta poštarina i sve što dolazi je bila dosta skupa, a on mi to na kraju nije vratio, pa sam izvisio duplo', ispričao je Vedran.

Policija upozorava - svaka šetnja virtualnim svijetom nosi opasnosti. 'Od računalnih prevara, od hakiranja, od phishinga, tzv. pecanja osobnih podataka, do različitih prevara putem internet oglasnika', upozorava Kristina Posavec iz Odjela za visokotehnološki kriminalitet.

Najugroženija djeca

Prošle godine u Hrvatskoj je počinjeno više od 600 takvih kaznenih djela, a najugroženija su djeca. 'Prije 10 godina, moram reći, da cyber kriminalitet nije bio prioritet. Danas se situacija bitno mjenja', priznaje ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Prevare se broje u milijunima eura. Poput slučaja koji je hrvatska policija riješila s FBI-jem. 'Gdje je otkrivena botnet mreža računala preko koje su širili maliciozni softveri i neovlašteno se pribavljali podaci građana o bankovnim karticama i slično', ističe Posavec.

Vedran kod internetske trgovine posebno pazi. 'U pitanju je nekakva, 'ajmo reći, jeftinija fotografska oprema, do 100-150 dolara, jer na taj način izbjegavam, tu bi mi na carini mogli PDV naplatiti, pa bi bio na nuli zapravo', pojašnjava on.

I zato, koristite samo provjerene stranice, čuvajte osobne podatke pri kupnji, ali i na društvenim mrežama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene