Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj

Svaka druga žena ima bolesnu štitnjaču, provjerite koji su siptomi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka druga žena u Hrvatskoj ima bolesnu štitnjaču, odnosno neki oblik poremećaja štitnjače.

Sve se učestalije može čuti kako neka žena ima bolesnu štitnjaču. Da se radi o uistinu velikom broju oboljelih, naročito u ženskoj populaciji, govori podatak da svaka druga žena u Hrvatskoj iznad 30 ima neki oblik poremećaja rada štitnjače.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

'Svaka druga žena ima bolesnu štitnjaču ili bolje reći neki oblik poremećaja štitnjače, ali žene starije od 50 godina života. Kod mlađih žena, djevojaka a i djece se također javljaju poremećaji ali rjeđe. Odnos bolesti i poremećaja štitnjače: žene muškarci je 4:1 za žene', potvrdio je za Dnevnik.hr dr.sc. Miodrag Lacić, specijalist nuklearne medicine.

Šutjela je 9 godina: Jelena Rozga boluje od neizlječive bolesti

Dobra vijest je da je liječenje štitnjače, prema riječima dr. Lacića - izvrsno, kao i karcinoma štitnjače naročito ako se na vrijeme otkriju, a stopa smrtnosti je mala. 'Stopa smrtnosti ovisi o vrsti karcinoma i ona je izrazito mala kod najčešćih papilarnih i folikularnih karcinoma, tako da te karcinome u pravilu možemo u cijelosti izliječiti ako se na vrijeme otkriju, tj. dok se nisu proširili. Kod zloćudnijih, ali na sreću i puno rjeđih karcinoma: medularnog i anaplastičnog prognoza je nešto lošija', dodaje dr. Lacić.

Budući da je uspješnost liječenja karcinoma veća ako se bolest rano otkrije, provjerite imate li možda ove simptome koji bi mogli upućivati na bolesnu štitnjaču:

Simptomi:

- uznemirenost, tj. pojačan metabolizam organizma, koja se očituje mršavljenjem unatoč dobrom apetitu;
- nervoza;
- ubrzani radu srca;
- tresavica;
- česte stolice;
- opći nemir;

- usporen metabolizam u organizmu te kada su jače izražene dovode do debljanja;
- umor;
- povišena masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi);
- glavobolja;
- različite promjene na koži;

- psihičke promjene;
- fizičke i intelektualne usporenosti;
- osjećaj hladnoće;
- problema sa opadanjem kose;
- zatvor stolice

Bolesti štitnjače grubo se mogu podijeliti u tri skupine i o tome ovisi koje simptome imate. 

1. Hipertiroza

Bolesti koje dovode do pojačanog rada štitnjače, čime se proizvodi više hormona štitnjače (T3 i T4) nego što organizmu treba. To dovodi do uznemirenosti tj pojačanog metabolizma organizma, koja se očituje mršavljenjem unatoč dobrom apetitu, nervozi, ubrzanom radu srca, tresavici, čestim stolicama i općem nemiru. Ovaj oblik hipertireoze poznat je i pod imenom Graves-ove ili Basedow-ljevove bolesti. Bolest obično zahvaća cijelu štitnjaču i može se vraćati se. Na raspolaganju su različiti modaliteti liječenja hipertireoze. Početak liječenja je uvijek konzervativan odnosno farmakološki, tj uzimaju se tablete kojima smanjujemo proizvodnju hormona štitnjače a poslije se to može kombinirati s kirurškim i liječenjem, stoji na stranici poliklinike Lacić.

2. Hipotireoza

Bolesti štitnjače koje dovode do oslabljenog rada štitnjače, čime se proizvodi manje hormona štitnjače (T3 i T4) nego što organizmu treba, vrlo su česte ali se nažalost dosta kasno otkrivaju. Ove bolesti usporavaju metabolizam u organizmu te kada su jače izražene dovode do debljanja, umora, povišenih masnoća u krvi (kolesterol i trigliceridi), glavobolja, različitih promjena na koži, psihičkih promjena, fizičke i intelektualne usporenosti, osjećaja hladnoće, problema sa opadanjem kose, zatvorom stolice itd. Najčešći uzrok oslabljenog rada štitnjače je kronična upala štitnjače u kojoj tijelo ne prepoznaje štitnjaču kao svoju te je odbacuje, odnosno ubija stanice štitnjače pomoću povišenih protutijela (anti-TPO, anti-Tg).

Štitnjača je endokrini (hormonalni) organ i ubraja se u skupinu najprokrvljenijih organa ljudskog tijela. Smještena je u prednjoj donjoj trećini vrata te poput potkove obuhvaća dušnik. Štitnjača ima oblik leptira koju čine desni i lijevi režanj. Otkrivanje oslabljenog rada štitnjače puno je teže nego otkrivanje pojačanog rada štitnjače. Razlog tomu je u činjenici da se u pravilu oslabljeni rad štitnjače razvija vrlo sporo, godinama, pa bolesnici obično to doživljavaju kao promjene u sklopu starenja organizma. Osim toga nisu svi simptomi bolesti prisutni kod svih bolesnika nego obično jedan ili dva prevladavaju. To često dovodi do toga da se kod bolesnika liječe posljedice oslabljenog rada štitnjače (povišene masnoće, glavobolje, psihičke smetnje) a ne sam oslabljeni rad štitnjače.

Liječenje oslabljenog rada štitnjače je iznimno jednostavno jer se uzima hormon koji inače imamo, ali nedovoljno, u svom tijelu (T4) u obliku tablete jednom dnevno. Liječenje oslabljenog rada štitnjače (hipotireoze) je iznimno uspješno i relativno jednostavno a podrazumijeva uzimanje nadomjesne terapije hormona štitnjače u obliku tableta.

3. Tumori štitnjače

Tumori štitnjače kao i kod drugih organa se dijele na dobroćudne i zloćudne. Na sreću zloćudni tumori štitnjače iznimno su rijetki i najveći dio njih se dobro liječi. S druge pak strane dobroćudni tumori štitnjače su iznimno česti, te ih stoga, u želji da naglasimo njihovu dobroćudnost, nazivamo 'kvržicama'. Nažalost tumori štitnjače ne dovode do pojave smetnji koje bi bolesnik osjetio dok ne narastu na relativno velike dimenzije. Tako obično prije postanu vidljivi golim okom, ili ih bolesnik napipa prije negoli izazovu nekakvu subjektivnu smetnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene