Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bebić i Šeks im odbili stanku

Svađa u Saboru: Sa sjednice izbačeni svi zastupnici HDSSB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt Đure Brodarca izazvala je žestoku raspravu između zastupnika HDSSB-a Dinka Burića i predsjednika Sabora Luke Bebića.

Dinko Burić iz HDSSB-a od Luke Bebića, predsjednika Sabora tražio je stanku. 'Ne vidi razlog da mi se ospori to pravo te da nakon stanke raspravlja o čudnim okolnostima smrti Đure Brodarca', rekao je Burić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

'Malo je degutantno da razgovaramo o ovome', rekao je Bebić i prisjetio zastupnike na situacije u kojima po Zakonu može odbiti zatraženu stanku. 'Malo vas da ne otvaramo raspravu o okolnostima jer ovdje nemamo dovoljno argumenata. Odbijam stanku od 10 minuta', rekao je Bebić.

'Zadnje što sam očekivao od vas jest da ćete učiti ovo. Ovo je presedan. Koji razlog je dovoljan da učinite ovo. Smrt generala Đure Brodarca i okolnosti do kojih je došlo do njegove smrti dovoljan su razlog', rekao je Dinko Burić. No, Luka Bebić oglušio se na njegove zahtjeve te desetak puta ponovio kako odbija stanku. Ni Dinko Burić nije odustajao od svojeg zahtjeva, pa je nakon 10-minutne svađe, Luka Bebić prekinuo saborsku sjednicu.

Dinko Burić iz HDSSB-a i nakon stanke koja je trajala 30 minuta nije odustajao od svojeg zahtjevu te je u ime kluba zastupnika HDSSB-a tražio stanku od 10 minuta. Na njoj je inzistirao kako bi se raspravljalo u smrti Đure Brodarca.

'Dame i gospodo, zastupnik mi ne da riječ, pa mu izričem opomenu s oduzimanjem riječi, zatim na temelju članka 216. poslovnika Hrvatskog sabora, Dinku Buriću izričem stegovnu mjeru udaljavanjem sa sjednice Sabora jer je svojim ponašanjem doveo u pitanje daljnje održavanje sjednice. Molim stražu da Dinka Burića udalji sa sjednice', rekao je.

'Sram vas bilo, gospodine predsjedniče. Strah vas neizgovorene riječi. Sram vas bilo, neka hrvatska javnost gleda ovo. O hrvatskim braniteljima i generalima se ne smije govoriti u Saboru', govorio je Dinko Burić dok ga je saborska straža izvodila iz sabornice.

Nakon što je Burić izbačen, njegov zahtjev za stankom nastavio je tražiti Zoran Vinković. 'Tražim stanku u ime kluba HDSSB-a, imamo zakonsko pravo na to. Ne bojimo se saborske straže, ako želite možete poslati i oružane snage, ali stanku morate dozvoliti', rekao je Vinković Luki Bebiću. 'Da ste prije dali stanku, već bi se sa nje vratili', dodao je Vinković. 'Sa velikim žaljenjem izreći ću i Zoranu Vinkoviću udaljavanje sa sjednice Sabora. Svojim ponašanjem rad Sabora doveo je u pitanje. Molim da zastupnika Vinkovića udalji straža sa sjednice', rekao je Bebić.

Udaljavanjem i Vinkovića iz Sabora, Boro Grubišić, također zastupnik HDSSB-a,  obratio se Luki Bebiću i rekao kako imaju puno pravo tražiti stanku. 'Ne vidim razlog zbog kojeg se inatite, predsjedniče. Čudne okolnosti smrti Đure Brodarca dovoljan su razlog za stanku. Poštujemo vas kao predsjednika Sabora, ali ne odustajemo od svojih prava. Ako nećete dopustiti stanku, zovite stražu odmah i izbacite me odmah zato što neću odustati od zahtjeva', poručio je Grubišić Bebiću.

Predsjednik Sabora izrekao je Bori Grubišiću opomenu s  oduzimanjem riječi. Nakon što zastupnik nije prestajao tražiti stanku, Luka Bebić zamolio je stražu da i Boru Grubišića izvedu iz sabornice. Stanku u trajanju od 10 minuta zatražio je i jedini preostali zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks izdao mu je opomenu s oduzimanjem riječi. Nakon što se Drmić na to oglušio, Vladimir Šeks zamolio je stražu da ga izbace iz sabornice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene