Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će se napadač maknuti s ulice?

'Pretučeni dečko je mogao završiti kao moj Luka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadač na Luku Ritza ponovno je pretukao mladića u Zagrebu! Ovoga puta žrtva je bio 15-godišnjak. Napad se dogodio u istom dijelu grada gdje je napadnut i Luka Ritz.

Klasičan huliganski prepad kakvih je nažalost sve više. Napadači su mladića najprije tražili novac, a potom ga počeli udarati po tiijelu i glavi. Među njima i 16-godišnjak koji je istukao i Luku Ritza. Taj je slučaj posebna priča. Nakon što je tri mjeseca proveo u pritvoru pušten je jer nije bilo zakonske osnove za njegovo daljnje zadržavanje, ali je valjda i prestala opasnost od ponavljanja istog djela. A on je to ponovio - dvaput. Najprije je u veljači ove godine pokraj Zoološkog vrta istukao mladića i lakše ga ozljedio. U subotu je pretukao 15-godišnjaka. Nakon saslušanja sudac za maloljetnike odredio mu je 48-satno zadržavanje. Sad valjda postoji realna opasnost od ponavljanja djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Propusti sustava Tražili pritvor za napadača na Ritza, sud ih odbijao? Slika nije dostupna Napao i drugog maloljetnika Jedan od osumnjičenih za napad na Luku Ritza ponovno priveden

>> Optuženi za ubojstvo Ritza na sudu se smijali i zbijali šale?

Ubojstvo Luke Ritza

Lipanj 2008. - pretukao je Luku Ritza. Rujan 2008. - tuče dječaka kod Zoološkog vrta. Listopad 2009. - opet isti napadač tuče 15-godišnjaka u Novom Zagrebu. 'Taj dečko je isto u subotu mogao stradati, mogao je isto završiti kao Luka, kao i Josip, kao i Igor, kao i mnogi mladi ljudi', kazala je Suzana Ritz, majka pokojnog Luke, koja priželjkuje sankcije. 'Koliko on može prekršajnih prijava imati? Gdje je granica da ga se nakon te granice makne s ulice?', pita se očajna majka.

I u subotu su napadači ponovno tražili novac od 15-godišnjaka, samo kao izliku da ga pretuku. 'Neko vrijeme su ga sva četvorica na tlu tukli i potom su se udaljili u nepoznatom smjeru. 15-godišnjak je na svu sreću lakše ozlijeđen', kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba.

Sutkinja za mladež tvrdi - rješenje su psiho-socijalni tretmani, odnosno razgovorom uvjeriti maloljetnika da ne ponovi kazneno djelo. 'Ja ne kažem ako su teška kaznena djela da nekad i pritvor dobro dođe, na neki način disciplinski djeluje na maloljetnika. To ga otrijezni, shvati da je učinio nešto prestrašno i zavrijedio da dođe iza rešetaka, ali s druge strane uvijek razmišljam o onom pedagoškom dijelu. Jesmo li to vrijeme dobro iskoristili da smo ga podučili da se nenasilno ponaša', kazala je sutkinja Lana Peto Kujundžić te ističe da je najveći problem nedostatak savjetovališta. 

No, problem su i spori procesi. 'Meni se čini da 'štekaju' sve službe i da bi tu trebalo zapravo vrlo ozbiljno i intenzivno raditi. Maloljetnici, dakle oni koji su nasilnici su žrtve. Oni su žrtve svojih obiteljskih sredina, svojih razvojnih uvjeta, oni se takvi nisu rodili', smatra psihijatrica Dubravka Kocijan Hercigonja no dodaje i kako dokle god misle da za njih pravila ne vrijede - oni će ih ponavljati. 'Gdje su ti roditelji, gdje su sankcije za roditelje? Dakle mi imamo zakone, ali u provedbi ne funkcioniramo', zaključila je profesorica.

Porast maloljetničke delinkvencije u Hrvatskoj predstavlja jasan alarm da treba ići u hitnu izmjenu postojećeg zakona kojim se ta delinkvencija sankcionira. Očito je došlo vrijeme za izmjene pojedinih zakona i zakonskih odredbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene