Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimsko računanje vremena

U nedjelju spavamo sat vremena duže: Znate li zašto!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući povratku na zimsko računanje vremena u nedjelju se spava sat vremena duže.

Kao i svake godine pred zimu, kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag u noći sa subote na nedjelju, tj. u 3 sata iza ponoći zapravo će biti 2 sata ujutro. Pred ljeto smo činili obrnuto - pomicali smo kazaljke za jedan sat unaprijed. U Hrvatskoj o pomicanju sata radi zimskog i ljetnog računanja vremena brine Državni zavod za mjeriteljstvo koji o istome obavještava Vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Zašto uopće pomičemo sat? Razloga je više, a glavni je ušteda energije, s obzirom da se dnevno svjetlo prilagođava dnevnim poslovima. Tu su i poljoprivreda, sigurnost na cestama, prijevoz i prometne veze te okoliš.

>> Ovog vikenda zimski uvjeti na cesti i obvezna dnevna svjetla!

Promjena računanja vremena, kako su primijetili njihovi vlasnici, utječe na životinje. Dobar primjer su krave koje su naučile u isto vrijeme dobiti hranu pa kao posljedicu tijekom vremena prilagodbe daju manju količinu mlijeka.

Zanimljiv je i podatak da u pravilu samo zemlje sjeverne Zemljine polutke koriste ljetno računanje vremena. Afrika, može se reći, ne koristi ljetno mjerenje vremena, uz izuzetak Egipta, Maroka i Namibije. U Južnoj Americi, ljetno mjerenje vremena koriste samo Čile, Paragvaj, Urugvaj te dijelovi Brazila. Iran, Izrael, Jordan, Libanon i Sirija zemlje su Bliskog istoka koje računaju ljetno vrijeme. Što se Australije tiče, jedino Queensland i Zapadna Australija koriste ljetno vrijeme.

Rusija je pak prošle godine ukinula zimsko računanje vremena. Tadašnji predsjednik, sadšnji premijer Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva. 

Spomenimo i da je s početkom zimskog računanja vremena povezana zakonska odredba prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena, od posljednjeg vikenda u listopadu pa sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na svim motornim vozilima za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Zbog prelaska na zimsko računanje vremena, vlakovi koji u to vrijeme voze na HŽ-ovim prugama bit će zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima, priopćeno je iz HŽ-a. Riječ je o šest vlakova, po jednom paru na relacijama Beograd-Villach i obrnuto, Zagreb-Split i obrnuto, te o vlakovima na relacijama Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene