Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak u klupe

U ponedjeljak počinje škola - Ima jedna novost koja će razveseliti roditelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove školske godine koja počinje u ponedjeljak, 4. rujna, 1.119 hrvatskih škola sudjeluje u Školskoj shemi prehrane - besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu, a prednost u izboru hrane imat će lokalni poljoprivrednici, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna"

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode, ističu iz Ministarstva.

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda.

 

Tolušić: Želimo da djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama su, od voća i povrća - mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda to su mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

„Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti", istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole, naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj", dodao je Tolušić.

 

Tijekom četiri godine Sheme školskog voća isporučeno više od 4.000 tona voća

Od ove školske godine novost je i da su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabire dobavljača koji će isporučivati voće i povrće i mlijeko i jogurt i sl.

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila Javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi školama koji je bio otvoren do 30. lipnja 2017., te iskaz interesa dobavljača za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda školama koje sudjeluju u Školskoj shemi koji je otvoren cijele školske godine.

Javilo se 1.119 škola i do sada 87 dobavljača.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremili su i Vodič za škole o provedbi školske sheme u školskoj godini 2017./2018., koji detaljno opisuje sve korake u provedbi Sheme.

Do sada je, tijekom četverogodišnje provedbe Sheme školskog voća isporučeno preko 4.000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene