Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Post, pokora i molitva

Sutra počinje korizmeno vrijeme u crkvenoj godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra počinje korizmeno-liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva svake godine poziva vjernike da se četrdeset dana postom, pokorom i molitvom obnavljaju u vjeri.

Četrdesetnica ili korizma počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom i traje do Velikog petka, a to je razdoblje priprave za Uskrs. Pokorničko vrijeme ili korizmeno vrijeme u Crkvu je uvedeno u 4. stoljeću kao spomen na četrdesetogodišnje putovanje Židova iz egipatskog ropstva u obećanu zemlju i četrdesetodnevni Kristov boravak u pustinji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I sama je živjela u tom domu Odriče se onog što najviše voli da bi to dala djeci bez roditelja Slika nije dostupna Priča iz Slavonskog Broda FOTO Odrekla se onoga što voli da razveseli druge

Drugi vatikanski koncil naglašava da pokora u korizmi treba biti unutarnja i pojedinačna te vanjska i socijalna. Vjernici se u korizmi pozivaju na odricanje od užitaka, na post i pomoć potrebitima, intenzivnije karitativne i dobrotvorne akcije, više nego tijekom ostalih liturgijskih razdoblja.

Četrdesetnica je i doba intenzivnije molitve, a vjernici kroz to vrijeme razmatraju muku Gospodnju pobožnošću Križnoga puta, obično petkom. U nas su poznate pokorničke pobožnosti i hodačašća Križnoga puta, osobito na otocima, i to na Hvaru.

Liturgijska odjeća u korizmi je ljubičaste boje, bez velikog ukrašavanja oltara, a ispuštaju se i svečani dijelovi mise.Korizma, kako uči tradicionalna liturgika, obuhvaća 40 dana, pri čemu se u tom razdoblju kao pokornički dani ne računaju nedjelje, koje su po nauku Crkve uvijek proslava Kristova uskrsnuća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene