451645
451645
451645
451645
451645

'Ne trebaju nam trovači koji dolijevaju ulje na vatru'

  • , 27.09.2016., 14:02
  • Autor:
  • komentara

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je kako očekuje da se problemi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu razriješe do početka akademske godine te pronađe najpovoljnije rješenje.

 
 
 
 
Predrag Šustar (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Predrag Šustar (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Pozvao je političare da ne pokušavaju profitirati na tom slučaju jer u ovom trenutku, kako je rekao, Hrvatskoj nisu potrebni "bilo kakvi trovači", pogotovo ne prema mladim ljudima, kojima je on "kao kolega i profesor bliži".

Cijelu situaciju na Filozofskom fakultetu Šustar je ocijenio nepotrebnom napomenuvši kako, s obzirom na to da dolazi s Filozofskog fakulteta, razumije raspravu, "ali rasprava mora voditi nekom razrješenju, tako da ja očekujem da se do početka akademske godine 3. listopada to razriješi jer zaista ne bi bilo dobro da svi studenti, kako Filozofskog fakulteta, tako i svi studenti Sveučilišta u Zagrebu, s ovim problemom uđu u akademsku godinu".

"Pronađite najpovoljnije rješenje"

S obzirom na to da nije ostalo puno vremena, rektora Damira Borasa, dekana Vlatka Previšića, ali i sve studente koji su uključeni u ovu raspravu, pozvao je da se nađe rješenje koje je najpovoljnije, "jer zaista ne bi bilo dobro da se taj problem protegne kroz prvi semestar."

Kada je riječ o dobi dekana Previšića, koji bi prema zakonu trebao otići u mirovinu s obzirom na to da je u akademskoj godini 2015./2016. navršio 70 godina, Šustar je odgovarajući na pitanja novinara ispred Vlade, istaknuo da se najprije moraju "vidjeti pravni okviri" i dodao da danas očekuje odgovor rektora Borasa na zahtjev Ministarstva za očitovanjem o pitanju dobi.

"Ali mislim da je pokazatelj koji svima nama nešto govori da je prosječna dob dekana u Hrvatskoj negdje 53 godine", istaknuo je Šustar koji smatra da je ključno raspetljati zbrku "vezanu uz pravni status".

Svim sudionicima i dionicima u sustavu poručio je da pronađu rješenje koje će biti na korist i studentima i profesorima.

Kolegama političarima, pak, poručio je da na ovom slučaju ne bi smjeli na bilo koji način politički profitirati. "Hrvatska je u ovom trenutku u vrlo osjetljivom razdoblju i nepotrebno je, pogotovo na mladim ljudima, politički poentirati. Situacija je vrlo nemirna te pozivam na razum i civilizirano ponašanje jer situacija vrlo lako eskalira", rekao je ministar.

"Nepotrebno dolijevanje ulja na vatru"

Bilo kakva isključivost, zastranjivanje ili dolijevanje ulja na vatru, pogotovo prema mladim ljudima je nepotrebno, dodao je.

Podsjetivši da je prema ustavu akademski prostor nepovrediv, Šustar je istaknuo da "bilo kakvi trovači, svjesni ili nesvjesni, u Hrvatskoj u ovom vrlo osjetljivom trenutku nisu potrebni, a pogotovo prema mladim ljudima".

Na pitanje novinara je li to poruka upućena izabranom saborskom zastupniku Željku Glasnoviću, Šustar je potvrdio da je to poruka njemu, "ali i svima nama da se zaista moramo dobro zamisliti na koji način ovo raspetljati imajući u vidu samo jedno: dobre akademske uzuse i nesmetani akademski rad prije svega studenata".

Istaknuvši da kao ministar mora voditi računa o cijelom sustavu te o tome da se pronađe cjelovito rješenje koje bi uklopilo potrebe i smjernice svih dionika u visokom školstvu, Šustar je napomenuo da kao kolega prije svega vodi računa o mladim ljudima te kreće najprije od njih. "Ja sam nastavnik i to mi je prvo. Gledajući kao njihov kolega i kao nastavnik ja sam bliži njima, ali moram voditi računa o svima, o cijelom sustavu", zaključio je ministar Šustar. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se