Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši prijatelji na sudu

Petraču 10.000 kuna kazne zbog odbijanja svjedočenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Petrač kažnjen je danas s 10.000 kuna na zagrebačkom Županijskom sudu zbog odbijanja svjedočenja na suđenju bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu, optuženom da je odlazeći s dužnosti 2000. odnio torbe s draguljima.

Odbijanje svjedočenja Petrač je obrazložio 'teškim duševnim stanjem' izazvanim ubojstvom prijatelja Ive Pukanića te optužbama Zagorčeva odvjetnika Zvonimira Hodaka da je upleten u ubojstvo njegove kćeri Ivane.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše potom je pročitao Petračev iskaz iz istrage u kojem je Zagorca optužio za krađu dvije pilotske torbe pune dragog kamenja koje je njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner u Ministarstvu obrane (MORH) ostavio kao polog za novac namijenjen kupovini oružja za obranu Hrvatske.

Petrač tvrdi da je dragulje pokušao prodati preko poslovnih partnera, što mu nije pošlo za rukom, jer je Zagorec inzistirao da se cijela količina proda odjednom.

Svoj odnos sa Zagorcem, kojega je upoznao kao dobavljač opreme za MORH, Petrač je opisao prijateljskim, sve do otmice Zagorčeva sina, zbog čega je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu. U dobrim je odnosima, kaže, bio i sa Zagorčevom tajnicom Snježanom Šiprak, koja je također posvjedočila da je Zagorec odnio torbe s draguljima.

No, kako Petrač nakon čitanja ranijeg iskaza nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva i obrane kažnjen je s novčanom kaznom, uz upozorenje da će mu sljedeći put biti dosuđeno mjesec dana zatvora.

Drugi svjedok Josip Ferek ispričao je da je devedesetih u MORH-u radio razne pomoćne poslove poput dostave, nabave materijala i slično, zbog čega je u više navrata u Privrednoj banci preuzimao omotnice i nosio ih u ured Snježane Šiprak.

Ona ga je, tvrdi, prilikom primopredaje dužnosti 2000. zatražila da u njezin stan, zajedno s još nekim stvarima odnese i dvije pilotske torbe. No, Ferek kaže da nije znao što je u njima bilo, već da ih je samo ostavio na dogovorenom mjestu i otišao.

Zbog Petračevog dolaska na zagrebačkom Županijskom sudu bile su znatno pojačane mjere osiguranja, a više od desetak novinara nije ni uspjelo ući u sudnicu, zbog čega su prosvjedovali kod predsjednice i glasnogovornika suda. Petrač je na svjedočenje uz jaku policijsku pratnju dovezen iz Pulskog zatvora, gdje je iz Lepoglave prebačen nakon ubojstva Ive Pukanića.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi uz Snježanu Šiprak svjedočiti trebao i posrednik u nabavi vojne opreme Vladimir Lasić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene