Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raduju se suradnji

Hrvatski i slovenski eurozastupnici razgovarali o zajedničkim aktivnostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Prevlaci su se sastala dvojica zastupnika Europskoga parlamenta koja vuku korjene iz Konavala, hrvatski europarlamentarac Oleg Valjalo (SDP, SiD) i slovenski Ivo Vajgl (Zares – Nova Politika, ALDE).

Budući da i Valjalo i Vajgl vuku korijene iz Konavala te svoj ljetni odmor provode na krajnjem jugu Hrvatske, posjet poluotoku Prevlaci bio je idealna prilika za planiranje zajedničkih aktivnosti u nadolazećem zasjedanju Europskog parlamenta te za razgovor i neformalno druženje ove dvojice europskih zastupnika s novinarima.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 1 Dvanaestero (ne)poznatih Znate li tko su naši zastupnici u Europskom parlamentu? "Da nisu možda... u zatvoru?", "Možda bih prepoznao ovog duge kose"

>>Nije li ovo jedna od najboljih promocija Hrvatske?

Valjalo i Vajgl istaknuli su da su odabrali poluotok Prevlaku kao mjesto svoga susreta zbog njezinoga simboličkog, ali i iznimnog strateškog značaja, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za Europsku uniju. Prevlaka je, naime, granična točka teritorija Republike Hrvatske, a samim time i granična točka EU u ovom dijelu Europe. Nalazi se na području na kojemu još uvijek nisu riješeni svi granični sporovi te, osim toga, predstavlja značajan prirodni potencijal za izniman turistički razvoj koji je, nažalost, još uvijek gotovo u potpunosti neiskorišten.

Osim mogućnosti korištenja kohezijskih i strukturnih fondova Europske unije te privlačenja investicija za razvoj Prevlake i Konavala, teme razgovora s novinarima bile su uloga Hrvatske i Slovenije u Europskoj uniji, mogućnost proširenja Europske unije na zemlje regije, rješavanje bilateralnih pitanja na primjeru Slovenije i Hrvatske, Pelješki most i sl.

>>Vjerujete li da će Europska komisija kazniti Hrvatsku?

Cilj susreta, kako su posebno istaknuli Valjalo i Vajgl, bio je odmah na početku hrvatskoga ulaska u EU naglasiti da Europski parlament nije borilački ring u kojemu se zastupnici pojedinih nacionalnosti međusobno bore samo za svoje nacionalne interese i nadmeću kako bi ostvarili što veću prednost jednih nad drugima. Sasvim suprotno, Europski parlament, naglasili su Valjalo i Vajgl, zajednička je platforma preko koje svi zastupnici zajedno brinu o interesima svih građana Europske unije. U tom su kontekstu obojica potvrdili da se iznimno raduju budućim prilikama u kojima će zajedničkim snagama moći nastupati i za dobre interese Konavala, Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te Hrvatske i Slovenije.

Nakon posjeta Prevlaci, zastupnici Valjalo i Vajgl svoje su druženje nastavili na nedavno obnovljenom kulturnom lokalitetu Sokol grad u Dunavama. Kao mali znak pažnje za predanu podršku Konavlima i Republici Hrvatskoj na putu u Europsku uniju, Oleg Valjalo poklonio je Ivu Vajglu ulje na platnu s motivom konavoskoga pejsaža, čija je autorica akademska slikarica Antonia Rusković Radonić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene