Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suspendirana odluka o isključenju Šeparovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Haškog suda suspendiralo je danas primjenu svoje odluke o isključenju odvjetnika Miroslava Šeparovića iz obrane generala Mladena Markača pred Haškim sudom do donošenja odluke Žalbenog vijeća Haškog suda o Šeparovićevoj žalbi na tu odluku.

Obrana generala Makrača zatražila je 20. ožujka privremeno ukidanje odluke o Šeparovićevu isključenju iz predmeta do donošenja odluke Žalbenog vijeća o njihovoj žalbi kako se ne bi stvorile proceduralne prepreke
Šeparovićevu podnošenju te žalbe obzirom da mu je raspravno vijeće isključenjem iz predmeta uskratilo pravo pojavljivanja pred sudom. 

Pročitajte i ovo Prosvjed studenata Akademije - 1 profesoru izglasano nepovjerenje ADU stao na stranu studenata, profesorica upozorava - suspenzija nije dovoljna: "Kolegica je još u strahu. Išlo je tako daleko da joj je prijetio smrću" Slika nije dostupna Švicarski odvjetnik EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje

Također, pozvali su se na pravni princip da odluka vijeća, dok
traje žalbeni postupak, nije pravomoćna.

Samu žalbu, kako na isključenje iz predmeta tako i na činjenicu da je raspravno vijeće utvrdilo da je Šeparović u sukobu interesa, obrana je podnijela istog dana - 20. ožujka.

U njoj je ponovila kako i dalje smatra da Šeparović nije u sukobu interesa, ali i da pravila Haškog suda, u slučaju da Žalbeno vijeće utvrdi da jeste, predviđaju mogućnosti da optuženi zadrži odvjetnika po svom izboru.

Raspravno vijeće Haškog suda 6. je ožujka isključilo Šeparovića iz predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" nakon što je tjedan dana prije toga zaključilo da je Šeparović u sukobu interesa po dvije osnove - prije svega zato što ima osobni interes u predmetu da se zaštiti kao bivši ministar pravosuđa čije ministarstvo može biti potencijalno odgovorno za propuste, ali i zbog toga što ga je obrana generala Ante Gotovine označila nužnim svjedokom za pitanje funkcioniranja vojnih sudova.

Žalbi upućenoj Žalbenom vijeću obrana generala Markača priložila je i stajalište branitelja generala Ivana Čermaka koji Šeparovića ne smatraju nužnim svjedokom jer se sadržaj njegova svjedočenja može pribaviti iz drugih izvora te da ga ne namjeravaju pozvati za svjedoka.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene