Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonija već tri mjeseca bez kiše

Suša već ubire danak u Slavoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alarmantno stanje u popljoprivredi! Punih 90 dana Slavonija žeđa za oborinama, no kiše nema ni za lijek. Suša na slavonskim oranicama već ubire danak.

Hoće li Slavonija proizvesti dovoljno hrane ove godine? Kako sada stvari stoje - ne. Jednom četvornom metru oranice potrebno je 50 boca vode, a u posljednja tri mjeseca pala je samo jedna. Zemlja je žedna, a usjevi iscrpljeni. U najgorem su stanju pšenica, suncokret i kukuruz. Ratare hvata panika. Molitve nisu uslišane puna tri mjeseca. Suša je iscrpila slavonske usjeve i obrala usjeve puno prije žetve. 'Ovdje je nekad plivalo sve od vode, u proljeće je na njivi bila milina, a sada nema ni kapi kiše', kaže poljoprivrednik Tomislav Brlošić.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

Nema police za osiguranje protiv suše

Oborina je palo čak 70 posto manje od prosjeka za ovo doba godine. Usjeve napadaju i nametnici. Sunce je spržilo većinu stočnog graška. Stoka će na prisilnu dijetu. 'Stoka neće imati što jesti. Prinos mi je smanjen za 60 posto, a novčanik prazan', očajan je Mario Milušić. Ratare hvata panika. U proizvodnju hrane uložili su mnogo novca. Ne padne li kiša uskoro, očekuje ih teška godina. Da kiša sutra padne, kažu, imat će opet 20 do 35 posto štete. Seljaci traže proglašenje elementarne nepogode. Jedino tako se mogu izvući iz financijskih teškoća, jer osiguranje usjeva od suše ne postoji. 'Osiguravamo od požara i tuče, ali od suše ni u jednoj osiguravateljskoj kući ne postoji polica osiguranja', objašnjava Matija Brlošić, predsjednik Udruge poljoprivrednika 'Brazda'.

Na teren će uskoro i povjerenstvo za procjenu štete. Radnici u 'tvornici pod vedrim nebom' sada ovise samo o vremenskoj prognozi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene