458594
458594
458594
458594
458594

SURADNJA S UNICEF-om Spremniji za pomaganje djeci u humanitarnim krizama

  • , 28.11.2016., 10:22
  • Autor:
  • komentara

Cilj suradnje UNICEF-a s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Hrvatskim Crvenim križem jest podići njihovu spremnost da kvalitetno odgovore na potrebe djece u slučaju humanitarne krize uslijed nepogoda kao što su poplave ili potresi.

 
 
 
 
Humanitarna akcija 'Pun kofer prijateljstva' (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Humanitarna akcija 'Pun kofer prijateljstva' (Foto: Dnevnik.hr) - 4

U kriznim situacijama djeca trebaju najveću pomoć i podršku. Nabavom opreme i ulaganjem u programe edukacije UNICEF je podržao Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i Hrvatski Crveni križ kako bi bili spremniji odgovoriti na potrebe majki i djece.

Dvije vodeće institucije za pružanje krizne pomoći stanovništvu sada raspolažu dodatnim odvlaživačima/isušivačima zraka, dizelskim agregatom, sanitarnim kontejnerima prilagođenima djeci i osobama s invaliditetom, mobilnim spremnicima pitke vode i rasvjetnim tijelima za osvjetljavanje velikih površina. Vrijednost nabavljene opreme i edukacije prelazi milijun kuna.

Djeca su najranjivija kada se dogode humanitarne krize. Stoga je važno voditi računa o njihovim potrebama, jačati njihovu spremnost i znanje o tome što učiniti kada se dogodi neka prirodna nepogoda ili druga situacija koja ugrožava njihov život i zdravlje.

Cilj suradnje s obje institucije jest podići njihovu spremnost da kvalitetno odgovore na potrebe djece u slučaju humanitarne krize uslijed nepogoda kao što su poplave ili potresi.

"Djeca su najranjivija kada se dogode humanitarne krize. Stoga je važno voditi računa o njihovim potrebama, jačati njihovu spremnost i znanje o tome što učiniti kada se dogodi neka prirodna nepogoda ili druga situacija koja ugrožava njihov život i zdravlje. Zato je potrebno kontinuirano ulagati u sve resurse koji mogu pomoći djeci da prežive i oporave se od humanitarnih kriza", poručila je ovom prigodom predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

"Izražavam zadovoljstvo i zahvalu što je UNICEF prepoznao Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kao koordinativno tijelo nadležno za velike nesreće i katastrofe, u kojima su, kada se dogode, djeca zasigurno najranjivija kategorija. Zato je svaka vrsta pružanja pomoći u cilju zaštite djece i njihovog zdravlja dobrodošla. Stoga i ovu podršku UNICEF-a u vidu 15 isušivača/odvlaživača smatram hvalevrijednom i velikim doprinosom u procesu otklanjanja posljedica od velikih nesreća i katastrofa, u ovom slučaju prvenstveno od poplava, uz čiju uporabu će se povratak svojim domovima zasigurno ubrzati, a boravak postati kvalitetniji i zdraviji.

Naravno, osim materijalne opreme, bitan segment u borbi protiv prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa je i podizanje svijesti naših najmlađih kroz razne programe edukacije te suradnju s UNICEF-om i u tom segmentu u potpunosti podržavam. Smatram da će edukativna igra, koja je u pripremi, uvelike pomoći djeci da sagledaju opasnosti koje im prijete, kako bi na njih znali što spremnije odgovoriti", izjavio je ovom prigodom ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

"Hrvatski Crveni križ, kao najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj, ima veliko iskustvo rada u krizama i baš zahvaljujući tome, iznimno smo svjesni izloženosti djece u takvim okolnostima. Djeca, a posebno djeca sa zdravstvenim poteškoćama, ranjiva su skupina i trebaju našu skrb te im u krizama moramo posvetiti posebnu pozornost kako bi što manje bila izložena bilo kakvim štetnim utjecajima. Zahvaljujući UNICEF-u, našem dugogodišnjem partneru, moći ćemo još bolje skrbiti o djeci u kriznim situacijama, a u tomu će nam pomoći njihova materijalna pomoć, ali i programi edukacije. Naime, edukacija i ulaganja u ljude najveća su vrijednost i mi u HCK smo toga svjesni. Upravo zato nas i ova suradnja posebno raduje jer zajedničkim snagama i nastojanjima želimo djeci osigurati, bez obzira na okruženje i uvjete da mogu biti samo djeca", ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

U sklopu suradnje s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje u pripremi je i edukativna igra za djecu koja će biti predstavljena u prvoj polovici 2017. godine.

Sprječavanja rizika od katastrofa usmjereno na potrebe majki i djece novije je područje suradnje UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske. Cilj je suradnje osnažiti sve koji sudjeluju u podršci majkama i djeci kako bi znali još bolje odgovoriti na potrebe ovih dviju ranjivih skupina.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se