Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedovoljan broj svećenika

Sve se više vjernika uključuje u vođenje Crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ređenja oženjenih muškaraca te davanje dopuštenja za preuzimanje župa vjernicima promjene su o kojima ozbiljno razmišlja Crkva suočena sa sve većim problemom nedostatkom svećenika.

Da je manjak svećenika velik problem, dobro zna don Anđelko Kaćunko. Mora upravljati s nekoliko ličkih župa jer u biskupiji nedostaje najmanje 30 svećenika.

Pročitajte i ovo Papa Franjo žestoki nemiri Papa Franjo svijetu poslao važnu poruku: "Zaustavite se!" Zaređivanje oženjenih muškaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedostaje ih i u Hrvatskoj Manjak svećenika otvorio kontroverzno pitanje: Hoće li se oženjeni muškarci moći zaređivati?

"Možda bi se čak moglo reći dramatično. Što je na jednoj razini demografska katastrofa u Hrvatskoj, to je na našoj crkvenoj razini manjak svećenika", rekao je don Kaćunko te dodao kako "Tek sad kad je stanje alarmantno se razmišlja o tome."

U Crkvi se, kaže, razmišlja i o tome da tamo gdje nema svećenika župom upravljaju vjernici laici. Ali, treba ih educirati. Isti plan ima Njemačka.

O većoj uključenosti vjernika laika raspravlja se i na Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije, u kojoj situacija još nije tako ozbiljna.

"Mi u Sinodi potičemo laike da uzmu neku odgovornost, da se uključe tamo gdje svećenik u nekoj sredini ne može toliko vremena provesti zato što ima, mora biti na više mjesta, u više župa, više kapela." rekao je direktor komunikacija Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić.

Pomoć od vjernika laika već je sada velika, tvrdi Nikolina, jedna od vjernica koja pomaže svojoj župi u poslove poput upravljanja administracijom, vođenja katehetskih projekata i kateheza za prvopričesnike i krizmanike.

Ipak, oni koji bi upravljali župom ne bi mogli služiti misu jer nisu svećenici. Najbliži toj službi su đakoni.

"Treba razlikovati dimenziju administrativne službe, što laik uistinu može činiti, ali to svejedno ne isključuje svećeničku službu po onim stvarima po kojima je on ovlašten sakramentom reda." ističe trajni đakon Ratko Podvorac.

Ideja vjernika laika dolazi nakon što je papa Franjo progovorio i o mogućnosti ređenja oženjenih muškaraca zbog nedostatka svećenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene