Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od opeklina

Sunce je sve jače, liječnici upozoravaju: Na plažu samo sa zaštitom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo ljetno vrijeme očekuje nas idući tjedan, s temperaturama i do 30 stupnjeva. Bez obzira na to uživate li na plaži, radite ili samo šećete, jako sunce i ultraljubičasto zračenje kriju brojne opasnosti za zdravlje.

Neki su jedva dočekali sunčane dane pa da krenu na plažu. Vrijeme ide na ruku onima koji žele preplanuti. 'Prognoza je dobra, lijepo vrijeme', kaže mr. Milan Sijerković, meteorolog Nove TV.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Ilustracija Nova karta meduza Mala, ali vatrena: Ako je sretnete u Jadranu, njezin dodir dobro ćete zapamtiti

Trebat će stoga koristiti sve jače kreme za sunčanje. No, ima i onih koji se nikada ne mažu. Liječnici upozoravaju, bez obzira na pigmentaciju, kožu valja zaštititi od jakog sunca.

>> Pjevačica pokazala teške opekotine na leđima!

'Koža pamti, odnosno epidemiološka su istraživanja pokazala da se pojava karcinoma kože, poglavito melanoma, javlja s većom učestalosti kod onih osoba kod kojih se u djetinjstvu više puta desila pojava opeklina kože', kaže spec. javnog zdravstva dr. Helena Glibotić Kresina.

Poljoprivrednik Boris Mirosavljević, s kojim smo razgovarali, kaže da se nema vremena mazati. Cijele dane provodi u polju. 'Boli kasnije kad kući dođemo glava i to, nije nam malo dobro, ali otuširamo se i u krevet ravno', kaže Boris.

Šeširići i prskanje vodom nekima su zasad najbolja zaštita. S obzirom na prognozu, valja se naoružati kremama s visokim zaštitnim faktorom, skinuti se u kupaće kostime i početi uživati u suncu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene