Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović i SDP ogradili se

VIDEO 'Pobjeda Grabar Kitarović je upitna, Ustavni sud treba reći svoje!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović distancirao se od izjave članice svojeg stožera, Sandre Petrović Jakovina, a i iz SDP-a su poručili kako je to njezin osobni stav a ne stajalište stranke.

Jedna od članica donedavnog izbornog stožera Ive Josipovića, SDP-ovkaSandra Petrović Jakovina, iznijela je svoju sumnju da je pobjeda na predsjedničkim izborima HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović upitna i kako se o svemu trebaju izjasniti Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Ustavni sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa nije sporno Stručnjaci: Treba brojati sve listiće, ali je pobjeda Grabar Kitarović pravno čista Slika nije dostupna 'Hrvatska je dobila' Leko: SDP nije izgubio izbore

'Stožer bi o tome trebao donijeti odluku, ali tek po objavi službenih rezultata izbora, odnosno kada se još na jednom biračkom mjestu provedu izbori', pojašnjava Sandra Petrović Jakovina koja je bila članica u stožeru Ive Josipovića.

Naime, spornim smatraju činjenicu da DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Da je, jer ih je bilo čak 60 tisuća, ili 2,69 posto, postotak glasova dvoje kandidata bio bi drugačiji. Iako, pobjeda Grabar Kitarović ne bi bila sporna. 

'Radi se o jako osjetljivom političkom pitanju koje može utjecati na rezultate izbora, ali i na buduću izbornu praksu u RH. O tom će se pitanju, ako se postavi pred DIP-i Ustavni sud, morati odlučivati', kaže Petrović Jakovina. 

Dodaje kako se i u Ustavu spominje da je pobijedio kandidat koji je dobio većinu glasova od svih birača koji su glasovali.

Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović u četiri oka na Pantovčaku: Evo što je bilo

Ivo Josipović se distancirao od njezinih izjava

Međutim, Ivo Josipović, koji je među prvima čestitao na pobjedi Grabar Kitarović, distancirao se od izjava Sandre Petrović Jakovina, a isto je učinio i SDP.

'Predsjednik Republike Ivo Josipović je na temu proteklih predsjedničkih izbora sve rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj predsjednici RH gđi Grabar Kitarović.

Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i nitko od bivših članova stožera nije ovlašten davati ikakve izjave u ime stožera ili sadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića.

Mnoge naljutila izjavom o dijaspori i Kolindi, a sad se opravdava

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović cijeli je mandat djelovao u skladu sa svojim nadležnostima te se nije i neće se miješati u ovlasti nadležnih tijela, pa ni onih koja su nadležna za provođenje i nadzor izbornog procesa. Zato neće komentirati njihov rad niti će kroz izjave ili na drugi način sugerirati kakve bi odluke trebala donositi nadležna tijela', stoji u priopćenju Josipovićevog ureda.

Josipović očito ne misli preispitivati rezultate izbora, a osim predsjedničkog kandidata to mogu, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, tražiti i stranke koje su ga kandidirale na izborima.

'Izneseni stav je osobni stav kolegice Sandre Petrović Jakovina, a ne stav Socijaldemokratske partije Hrvatske', poručili su iz SDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene