Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK POKRENUO ISTRAGU

Sumnja se da je 15 osoba 'opralo' više od 630 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnja se da su uhićeni 'oprali' više od 630 milijuna kuna. Ispitivanje je završilo, a USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.

Doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika, objavio je USKOK na svojim stranicama. Priopćenje USKOK-a donosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve Ilustracija najavili proširenje istraživanja Vrijedno otkriće u susjedstvu: U maloj općini pronađene znatne količine zlata

'USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1983., 1957., 1964., 1978., 1983., 1980., 1966., 1992., 1980., 1952., 1981., 1983., 1991., 1972., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, pranja novca, pomaganja u pranju novca te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (8.4.2016.)

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od 22. svibnja 2014. do početka travnja 2016. godine, na području Hrvatske i Italije, sukladno prethodnom dogovoru s odgovornim osobama trgovačkih društava s područja Italije, povezali u zajedničko djelovanje III. okr., IV. okr., prvo kao direktora više društava a potom stvarnog voditelja poslova istih društava, V., VI., VII., VIII., IX., i X. okr., kao direktore više društava, te XI., XII., XIII., XIV. i XV. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje koristi za sebe i druge poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove, na način da ta društva izdaju i naplaćuju račune društvima iz Italije za robu koju im stvarno nisu isporučili, te prikrivanje stvarne prirode ostvarenih transakcija nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute.

U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, I. i II. okr. su s IV. i V. okr. dogovorili način izdavanja fiktivnih računa društvima iz Italije te su tako IV., V., VI. i X. okr. te VII., VIII. i IX. okr., koji su postupali po uputama IV. okr., u ime više društava ispostavljali račune talijanskim društvima u kojima su neistinito prikazivali da istima prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina, a koje račune su odgovorne osobe tih društava, iako znajući da roba navedena u predmetnim računima nije isporučena, sukladno traženju i dogovoru s I. i II. okr., plaćale. Tako je na račune četiri trgovačka društva u Hrvatskoj uplaćen ukupan iznos od 638.542.990,88 kuna.

U namjeri prikrivanja da su iznos od 638.542.990,88 kuna društva na čije je račune uplaćen ostvarila počinjenjem kaznenog djela te prikazivanja da je navedeni iznos stečen na zakonit način, I. i II. okr. su dogovorili da će se nezakonito stečeni novac podizati u gotovini, kao i da će se transferirati na račune više fizičkih i pravnih osoba te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu. U cilju realizacije navedenog, I. i II. okr. su s IV. okr. dogovorili angažman osoba koja će formalno obnašati funkciju odgovornih osoba u više društava koja će poslužiti za realizaciju planiranih transakcija, poslovanjem kojih društava je stvarno upravljao IV. okr., a sve kako bi se prikrilo kriminalno djelovanje. Tako su XI. i XV. okr., po nalogu IV. okr., angažirali više osoba koje su formalno obnašale funkciju odgovornih osoba u navedenim društvima. Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno uplata na račune društava na temelju neistinite dokumentacije, novac su u gotovini podizali XI., III., VIII., VII. i X. okrivljenici. Potom su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, zajedno s XII. i XIII. okr., koji su im pružali usluge prijevoza i fizičkog osiguranja, te prema uputama III. okr., podignutu gotovinu na legalnom financijskom tržištu konvertirali u euro i druge valute. Na opisani način pribavljena novčana sredstva u sveukupnom iznosu od 631.021.162,03 kuna u više navrata preuzeli su I. i II. okr. koji su tim novcem, sukladno prethodnom planu, dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.'

Velika međunarodna istraga

Nekolicina od 15 osoba privedenih u najnovijoj uskočko-policijskoj akciji - na ispitivanju su u sjedištu USKOK-a. U velikoj međunarodnoj istrazi pokušava se otkriti jesu li i koja hrvatska poduzeća sudjelovala u pranju novca za međunarodni narko-kartel, te je li im fiktivni otkup zlata bio paravan za to.

Uskok sumnja da je na ovaj način 'oprano' više od 630 milijuna kuna. Već duže vrijeme na ovom slučaju radi 'porezni Uskok'.

Smatra se kako pljačka zlata i novca u Heinzlovoj nije direktno povezana s ovim slučajem, ali je osoba čiji je novac zaplijenjen i ukraden iz Heinzlove surađivao s osobama koje pod istragom 'poreznog Uskoka'.

U sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici u petak ujutro počela su ispitivanja osoba uhićenih zbog sumnje da su sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca, koji je navodno povezan i s nedavnom krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Ispitivanja su završila nešto prije 15 sati.

'Bilo bi apsurdno govorit bilo što više dok ne izvršimo uvid u dokumentaciju, da vidimo tko nam to i što stavlja na teret i na temelju kojih dokaza', rekao je odvjetnik jednog od osumnjičenih, Mate Matić.

'Pričaju oni o stotinama milijuna, a mi pričamo o tome da li postoji ili ne dokumentacija, različite pristupe imamo. Oni rado pričaju o stotinama milijuna, u svim aferama se to priča i dosta se toga odbije o glavu tako da ja vjerujem da će se to dogoditi i ovdje', odgovorio je Matić na tvrdnju da se priča o stotinama milijuna kuna.

'Policija radi svoj posao', poručio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Osumnjičeni su prenoćili u pritvoru nakon što su ih uhitili djelatnici policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). Uskok i policija, koji su zajedno provodili akciju uhićenja, pretresa i prikupljanja dokaza.

U slučajevima organiziranog kriminala Uskok uglavnom traži istražni zatvor za sve uhićenike koji na ispitivanju nisu priznali nedjela i iznosili tzv. aktivnu obranu, odnosno teretili druge osumnjičenike.

Prema prvim neslužbenim informacijama uhićenja u akciji u koju su duže vrijeme uključene i strane policije potaknula je krađa dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti policija je, kako se doznaje, posumnjala u tu verziju priče.

Ivić je, prema neslužbenim informacijama, zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima bio dio međunarodnog lanca koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata i pšenice. Doznaje se da Ivići u četvrtak nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.

Pranje novca od trgovine drogom

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Peji Iviću je prema izvještajima Porezne uprave u zadnjih nekoliko godina na račun sjelo gotovo 50 milijuna kuna, iako mu je mjesečna plaća tek 2.500 kuna. No, istovremeno su, zajedno sa svojim poznanicima osnovali niz manjih tvrtki koje se bave otkupom zlata.

Prema neslužbenim informacijama policija i poreznici duže su vrijeme sumnjali da je riječ o fiktivnoj trgovini zlatom, odnosno da zlata najvjerojatnije nije ni bilo, dok se lažnim fakturama o otkupu prao novac koji potječe od trgovine drogom.

Zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene