Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba povećati broj radnih mjesta'

Šuker: 'Vladine mjere su rezultat neznanja, nesposobnosti i neimanja vizije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladine mjere za smanjenje proračunskog deficita komentirao je i Ivan Šuker rekavši kako su 'mjere koje predlaže Vlada prije svega rezultat njihovog nečinjenja'.

Nove Vladine mjere za smanjenje deficita komentirao je i bivši ministar financija Ivan Šuker istaknuvši kako 'mjere koje predlaže Vlada su prije svega rezultat njihovog nečinjenja, a s druge strane ove mjere koje traži Europska komisija, iz razloga što po rebalansu proračuna nisu vidjeli nikakve dugoročne mjere koje bi hrvatske financije stabilizirale, a deficit dovele u nekakvu razumnu razinu, opterećuju hrvatske građane, no ovoga će puta opteretiti i hrvatsko gospodarstvo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neuspjele smejrnice' 'Vlada ne razumije lokalne jedinice' Slika nije dostupna HDZ o procjenama EK: 'Brojke su potvrda nespremnosti Vlade na provedbu strukturnih reformi'

PREKOMJERNI DEFICIT: Nove Vladine mjere za smanjenje deficita

Kazao je kako se cijena goriva neće povećati za 20 lipa, kako je najavljeno već za 25 lipa jer 'treba znati da se tu dodaje PDV'.

'Kad pogledate na rashodovnoj strani uzima se direktno 390 milijuna poticajnih sredstava koje su trebale pomoći gospodarstvu koje se nalazi u ovako teškoj situaciji, a smanjit će se i investicije u Hrvatskim cestama za 250 milijuna, dakle nekoliko stotina radnika neće izvrišti radove koje je planiralo za Hrvatske ceste, a i to će biti udar na hrvatsko gospodarstvo', komentirao je Šuker.

'Mjere štednje opravdane jedino uz radikalno rezanje prepreka investicijama'

'Još jedan rezultat neznanja, nesposobnosti, naprosto neimanja vizije i priznanja: 'gospodo ne znamo što ćemo učiniti', tim je riječima Šuker objasnio Vladine mjere.

Na pitanje kakve bi on mjere poduzeo da je na čelu Vlade Šuker je odgovorio da je 'jedini način da se proračun spasi je da se u Hrvatskoj otvori nekoliko desetaka tisuća novih radnih mjesta'.

Poruku iz Vlade kako je ovo zadnji rebalans proračina ove godine, Šuker je komentirao da u to ne vjeruje, zbog toga što su 'prihodi prenapuhani, a pojedini rashodi su podplanirani', rekao je Šuker.

Smanjenje brojke procjene rasta BDP-a Šuker je komentirao da one 'najbolje pokazuju koliko je proračun čvrst i koliko ova Vlada zna u kojem smjeru ide'.

'Najveći efekti će biti kroz trošarine, koje se prenose na ostatak prirode i kroz naknade telekomunikacijama, povećavaju im se troškovi koncesija, što će dovesti do povećanja cijena, ali i smanjenja potrošnje, što znači sigurno manju zaradu, a to će negativno utjecati na BDP', rekao je Ante Babić iz Udruženja stranih investitora.

Koalicija dogovorila mjere: Smanjuje se minus u blagajni

Podsjetimo kako je Vlada usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna, a koji obuhvaća povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada vezanih za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i gospodarstvo te smanjenje investicija u cestogradnju.

Po preporukama Europske komisije, Hrvatska u ovoj godini proračunski deficit mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a. Rebalansom proračuna iz ožujka smanjenje je bilo na razini od 1,9 posto BDP-a, pa su potrebne dodatne mjere od 0,4 posto BDP-a, podsjetio je ministar financija Slavko Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene