Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker najavio povećanje osiguranja depozita u bankama na najmanje 50.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Ivan Šuker, koji predvodi hrvatsko izaslanstvo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke (WB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, u subotu je nakon sastanka s čelnicima WB za istočnu Europu izjavio da je "hrvatski bankarski sustav siguran" te je za ponedjeljak najavio odluku vlade o povećanju osiguranja depozita u bankama u Hrvatskoj na najmanje 50.000 eura.

'Ponovit ću ono što govorim već desetak dana: hrvatski bankarski sustav je siguran', izjavio je u subotu u Washingtonu, ministar financija Ivan Šuker nakon sastanka s čelnicima ureda za istočnu Europu u Svjetskoj banci.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

Ukazujući na teškoće s 'psihološkim momentom' i pritiskom kroz koji se globalna financijska kriza reflektira u Hrvatskoj i izaziva strah kod građana, Šuker je najavio da će hrvatska vlada u ponedjeljak donijeti odluku o povećanju osiguranja štednih uloga na najmanje 50.000 eura.

'Hrvatska vlada će sigurno reagirati i mi ćemo, vjerojatno u ponedjeljak, donijeti odluku o povećanju osiguranja štednih depozita hrvatskih građana', rekao je Šuker, dodajući kako ne želi govoriti o iznosu, ali da on "sigurno neće biti ispod iznosa u većini europskih zemalja, a to je 50.000 eura".

Ocjenjujući da je, s obzirom na bankarske krize koja je Hrvatska imala prije desetak godina i tadašnje gubitke ušteđevina građana, prisustvo straha 'normalna stvar', Šuker je poručio da se "hrvatski građani ne trebaju bojati".

'Mogu hrvatskim građanima poručiti da budu mirni i da se toga ne boje, vlada dr. Ive Sanadera sigurno će donijeti takvu odluku u ponedjeljak', rekao je Šuker.

Ministar Šuker, koji predvodi hrvatsko izaslanstvo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, sastao se u subotu s potpredsjednikom Svjetske banke za istočnu Europu i središnju Aziju Shigeom Katsuom i direktoricom Svjetske banke za Hrvatsku Orsaliom Kalantzopoulos, s kojima je razgovarao o provedbi nedavno odobrene Strategije partnerstva Hrvatske i Svjetske banke za razdoblje od 2009. do 2012. godine te o utjecaju globalne financijske krize na Hrvatsku i regiju.

Ministar Šuker je na sastanku istaknuo da posljedice financijske krize nisu značajnije zahvatile Hrvatsku, ali da je država je u okvirima svoje monetarne i fiskalne politike maksimalno fokusirana na trenutačna događanja i ima mehanizme brzog i učinkovitog djelovanja, priopćilo je nakon sastanka ministarstvo financija.

Ministar je na sastanku najavio povećanje iznosa do kojeg Vlada jamči za štedne uloge građana, kao mjeru jačanja povjerenje građana u bankarski sustav.

Dvojica sugovornika složila su se s ocjenama o stabilnosti bankarskog sustava Hrvatske, ali i naglasili važnost održavanja smirenosti i povjerenja potrošača, jer je upravo narušeno povjerenje potrošača u brojnim zemljama pojačalo negativne učinke trenutnih poremećaja.

Na sastanku se govorilo i o provedbi nove Strategije partnerstva Svjetske banke i Republike Hrvatske za iduće četiri godine, usredotočene na što raniji ulazak Hrvatske u članstvo EU, dostizanje razine EU dohotka, te podizanje životnog standarda građana.

Ministar Šuker je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i potporom Svjetske banke Hrvatskoj.

Posebno je istaknuo važnost novog zajma za navodnjavanje u iznosu od 72,5 milijuna eura koji će omogućiti pripremu površina za melioraciju u Slavoniji i proizvodnju hrane. U pripremi su i projekti u području zdravstva, pravosuđa, zaštite okoliša te povećanje kapaciteta Luke Rijeka.

Ministar Šuker u subotu se susreo se i Hermanom Wijffelsom, koji vodi nizozemsku Konstituencu pri Svjetskoj banci i MMF-u u kojoj je Hrvatska, te s Ruudom Treffersom, koji će ga naslijediti 1. studenoga.

Ministar se zahvalio na dosadašnjoj odličnoj suradnji i podršci koju je RH u posljednje dvije godine dobivala te izrazio nadu u nastavak dosadašnje uspješne suradnje. Nizozemska je jedan od najvećih donatora u Hrvatskoj u nizu sektora, te u provedbi raznih reformi, a Hrvatska je od upravo od Nizozemske primila najveći iznos bespovratnih sredstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene