Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar financija u MMF-u

Šuker: Hrvatska ne razmišlja o 'stand by' aranžmanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila dobre ocjene za rebalans proračuna i svoju fiskalnu i monetarnu politiku i ovome trenutku ne razmišlja o 'stand by' aranžmanu s MMF-om, izjavio je u petak hrvatski ministar financija Ivan Šuker nakon razgovora s visokim dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

'Misija MMF-a bila je prije nekoliko tjedana u Hrvatskoj i oni su dali vrlo dobre ocjene o rebalansu proračuna, o fiskalnoj i monetarnoj politici i stanju financija. Tragom te ocjene mi u ovome trenutku uopće ne razmišljamo o stand by aranžmanu s MMF-om', rekao je Šuker nakon sastanka s izvršnim direktorom MMF-u Age Bakkerom, voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku Athanaiosom Arvanitisom, te direktorom Ureda za Europu Marekom Belkom. U izjavi za hrvatske novinare Šuker je istaknuo da su te ocjene potvrđene i na sastancima koje hrvatsko izaslanstvo ima na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke koji se ovoga vikenda održava u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" Slika nije dostupna Šuker u Washingtonu 'Sporije smo ušli, pa sporije i izlazimo iz krize'

'Hrvatska do sada dobro podnijela udar krize'

Ministar Šuker kazao je kako je Hrvatska do sada relativno dobro podnijela udar globalne gospodarske krize zahvaljujući 'stabilnom bankarskom i financijskom sektoru' i lakše prebrodile neke izazove, ali da također 'dijeli sudbinu drugih'. 'U vremenima koja dolaze moramo biti itekako oprezni kako bi mogli računati na nova sredstva koja će biti ponuđena na svjetskom tržištu, od institucionalnih banaka' i drugih izvora, kazao je, komentirajući prognoze MMF-a o početku globalnog oporavka u prvoj polovici 2010. Na pitanje može li se Hrvatska kvalificirati za novu fleksibilnu kreditnu liniju MMF-a, namijenjenu zdravim gospodarstvima, koju su do sada koristili Meksiko, Poljska i Kolumbija, on je odgovorio potvrdno.

'Ne moramo tražiti pomoć tamo gdje nam diktiraju uvjete'

'To je tzv. linija predostrožnosti. Hrvatska je sada u poziciji da ne treba tražiti pomoć gdje će joj se diktirati uvjeti. Smatramo da smo proveli dovoljno strukturnih promjena i dobar rebalans proračuna da možemo zatražiti sredstva kao i ostali koji nisu u ovom trenutku u većim problemima', kazao je Šuker. Hrvatski ministar odbacio je ovotjedno izvješće američkog magazina USA News & World Report, koji je Hrvatsku uvrstio među 10 zemalja svijeta s najvećim gospodarskim teškoćama. 'Taj napis nije ničim utemeljen, on je zlonamjeran', rekao je Šuker. Ocjene ministra Šukera potvrdio je i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Shigeo Katsu. 'Hrvatski financijski sustav je vrlo čvrst i dobro vođen, zato je Hrvatska do nedavno dobro podnosila krizu, no gospodarstvo joj je u opadanju jer je ona snažno povezana s drugima', koji su također na udaru krize, izjavio je Katsu hrvatskim novinarima. Naglasio je kako je hrvatska vlada to shvatila i donijela rebalans proračuna, no kako je važno da nastavi smanjivati državnu potrošnju i 'krizu iskoristi kao mogućnost' nastavljajući strukturne reforme kako bi, kao buduća članica Europske unije, 'podigla konkurentnost i stvorila bolje poslovno okruženje, klimu ulaganja i poticanja inovacija'.

Povijest inovacija

'Hrvatska ima povijest inovacija. Poduzetništvo i inovativnost bit će najvažniji u budućnosti', rekao je Katsu, dodajući kako će na to ukazati na sastanku s hrvatskim izaslanstvom. Na traženje da komentira navode kako hrvatska vlada izbjegava 'stand by' aranžman s MMF-on zbog skorih lokalnih izbora, rekao je da je 'u ovakvoj financijskoj krizi svaka financijska pomoć dobrodošla' i da MMF kad daje sredstva traži makroekonomsku disciplinu, ali 'zašto ne?' Komentirajući novu prognozu MMF-a o stezanju hrvatskog gospodarstva za 3,5 posto u 2009., Šuker je kazao da Hrvatska ostaje kod svoje prognoze o negativnih dva posto, ali će se za mjesec, dva moći konkretnije govoriti o prognozi do kraja godine, dok za sada 'preko rashodne strane proračuna i potrošnje, situaciju treba držati pod kontrolom'.

Niska solventnost Hrvatske

Na brifingu o stanju u široj regiji, Shigeo Katsu je ukazao na problem niske solventnosti Hrvatske, koja je po vanjskoj zaduženosti treća među 37 zemalja, s dugom koji je preko 85 posto BDP-a. Naglasio je da su rezultati turističke sezone kratkoročno ključni za Hrvatsku, obzirom na orijentiranost njezinog gospodarstva na usluge. Ministar Šuker je ocijenio da turistička sezona neće biti kao prošle godine, ali da ne bi trebalo doći do 'značajnijeg podbačaja', a to će itekako utjecati na stanje u Hrvatskoj'. Na upit o mogućem kašnjenju povrata poraza zbog finacijske krize, naglasio je kako 'nema razloga da kasni jer svi građani trebaju dobiti svoj povrat kao i prethodnih godina'. Radi se uglavnom o prihodu jedinica lokalne samouprave i povrat poreza će ići istom dinamikom kao i ranijih godina, dodao je. Na proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda 25. i 26. travnja u Washingtonu, izaslanstvo Ministarstva financija predvodi ministar Ivan Šuker, a izaslanstvo Hrvatske narodne banke guverner Željko Rohatinski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene