Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker: Burza je likvidna, interes za dionice postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker ocijenio je da nema mjesta euforiji, ali ni pesimizmu zbog stanja Zagrebačke burze, ističući da je burza likvidna, te da interes za dionice postoji.

'Mi u Hrvatskoj, kada iznosimo određene poglede i razmišljanja, moramo znati da nas promatraju prvo po funkciji, a onda po našem imenu i prezimenu', rekao je Šuker na konferenciji za novinare, upozoravajući da na vrijednost dionica na burzi utječu i izjave političara. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Šuker ekskluzivno 'Napravio sam dobar posao, no spreman sam otići' Slika nije dostupna Zbog korekcije bonitetne ocjene Oštra reakcija Šukerovog ministarstva: D&B nije relevantan

'Kada govorimo o istragama u pojedinim poduzećima, moramo znati da to utječe na vrijednost njegovih dionica', dodao je.

Podsjetio je da je Crobex u posljednjih godinu dana pao za 8,23 posto, a da su, primjerice, padovi na Ljubljanskoj burzi bili bili i do pet posto dnevno.

'Redoviti promet na Zagrebačkoj burzi ovaj je mjesec bio 4,6, a lani ukupno 14 milijardi kuna. Je li u krizi burza koja je u jednom mjesecu ostvarila gotovo 40 posto prošlogodišnjeg prometa?' upitao je Šuker.

Odbacio je ocjene predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su pad burze skrivili kriza hipotekarnih kredita na newyorškoj burzi, stanje na Kosovu i negativne ocjene MMF-a.

'Kriza hipotekarnih kredita traje više od godinu dana, a Crobex je za to vrijeme rastao, jednako kao i za financijske krize u Srbiji od prije nekoliko mjeseci. Iz MMF-a, pak, nije bilo nikakvih negativnih ocjena i nitko nije spominjao financijsku krizu', ustvrdio je Šuker.

Usprotivio se SDP-ovim najavama promjena u raspodjeli poreza na dohodak.

'Jedan dan licitiraju s regionalizacijom, a drugi dan govore o
promjeni poreza na dohodak, koji čini 40 posto prihoda jedinica lokalne samouprave. HDZ je, s druge strane, povećao poreznu disciplinu i prihode od PDV-a, zadiranjem u sivu ekonomiju', rekao je Šuker, naglasivši da takav trend HDZ namjerava nastaviti, te da mu je cilj svođenje proračunskog deficita na nulu i smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u na 37 posto do 2010.

'HDZ je po prvi put uveo i jedinstven proračunski žiroračun i praksu da se proračunski prihodi, koji u tom trenutku nisu potrebni, za vikend oroče kako bi se u ponedjeljak dobila kamata, što je prije tri godine bilo nezamislivo', dodao je.

Komentirajući najavu Zorana Milanovića da će SDP već objaviti izvore financiranja i troškove svoje kampanje, Šuker je rekao da će to učiniti i HDZ, možda još večeras ili sutra.

Podsjetio je da je Zakon o financiranju stranaka donijela upravo HDZ-ova vlada, te da je HDZ iz državnog proračuna dobio 20 milijuna kuna, te da će u okviru tog novca biti i troškovi stranačke kampanje.

'SDP je, pak, iz proračuna dobio nešto više pd 11, a namjerava potrošiti 16,8 milijuna, što znači da će oni imati problem kako objasniti pet milijuna kuna razlike', ustvrdio je Šuker.

Direktor HDZ-ove kampanje Ratko Maček dodao je, pak, da je HDZ uštedio i dio novca povučenog iz ranijih proračuna, iz kojih je, na temelju broja zastupničkih mandata, za funkcioniranje stranke dobivao također po 20 milijuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene