Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Suđenje Španoviću: Ispričat ću se za nanesene boli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je započelo suđenje bivšem pripadniku teritorijalne obrane tzv. SAO krajine Milanu Španoviću, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i mučenje hrvatskih civila.

Optužnica, koju je tužiteljstvo za ratne zločine podiglo 3. lipnja 2009. godine, tereti Španovića da je od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992., u zatvoru u Staroj Gradiški u Hrvatskoj, okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozljeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, čime je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Kako se navodi, krajem rujna i početkom listopada 1991. godine, svi oštećeni, stanovnici sela Borovac u općini Novska, istjerani su iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravili do kraja siječnja 1992. godine, kada su razmijenjeni ili pušteni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Već bio osuđen na 20 godina Počelo ponovljeno suđenje Španoviću: 'Nisam kriv' Slika nije dostupna Suđenje počinje u rujnu? Španoviću određen pritvor do glavne rasprave

>> Španoviću određen pritvor do glavne rasprave

Cijelo to vrijeme punu vlast nad njima imali su pripadnici teritorijalne obrane tzv. krajine, među kojima i okrivljeni 49-godišnji Španović, rodom iz Novske, koji je do sada živio u vojvođanskom mjestu Čelarevu. U svojem prvom obraćanju sudskom vijeću Španović je potvrdio da je u listopadu 1991. boravio u zatvoru u Staroj Gradiški, ustvrdivši kako je ondje bio samo 8. listopada 1991. godine, te da je bio mobiliziran ukupno deset dana. Dodao je kako je tom prilikom, tijekom identifikacije, nekoliko puta šakom po tijelu udario trojicu zatvorenika, te je zanijekao navode optužnice po kojima je jednog od oštećenih, Đuru Bogunovića, ozlijedio udarajući mu glavom o zid te šakom mu izbijajući zube iz usta.

'Nisam lancem tukao Filipovića'

Također je odbacio navode da je lancem tukao te šamarao oštećenog Luku Filipovića, kao i da je tukao i gazio Josipa Kvočića. 'Stajao sam po strani, kada mi je jedan od vojnika rekao 'što čekaš', shvatio sam to kao zapovijed', kazao je Španović te dodao kako je zatim Bogunovića, Kvočića i Filipovića udario šakom u predjelu leđa i ramena, ali da ih nije udarao po glavi. Naglasivši kako je tih dana konzumirao alkohol i tablete, jer mu je bio ranjen brat, koji je kasnije preminuo, Španović je rekao kako je spreman suočiti se s oštećenima i ispričati im se za nanesenu bol. Postupak protiv Španovića vodio je Županijski sud u Požegi, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem Sporazuma o saradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog između srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine i hrvatskog Državnog odvjetništva. Nastavak suđenja očekuje se u listopadu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene