Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Polančec: Priče o mojim sastancima sa Sanaderom su čista nebuloza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu svjedočio je njegov negdašnji bliski suradnik i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec.

14:43- Sudac Turudić završio je raspravu za danas i zakazao nastavak za sutra u 9:30 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Slika nije dostupna Srčani problemi Sanaderu odgođeno suđenje zbog pogoršanog zdravstvenog stanja

14:37- I tužiteljstvo i obrana Ive Sanadera odustali su od daljnjeg ispitivanja svjedoka, a Ivo Sanader je još jednom prigovorio na istintost Polančecovog iskaza i to onog u kojem je rekao kako mu je Jadranka Kosor rekla da ju je Sanader natjerao na prodaju dionica iz braniteljskog fonda.

14:35- Ivo Sanader još je na početku svog ispitivanja upitao Polančeca je li jedna od tema sastanaka užeg kabineta Vlade bila i rudarska renta, Polančec je to potvrdio rekavši kako je u to vrijeme rudarska renta bila među najnižima, te je dogovoreno da če rasti sukladno s rastom cijene plina. Tužiteljstvo je također postavilo pitanje o cijeni rudarske rente, na što je svjedok odgovorio kako je u Mađarskoj iznosila oko 10 %, a u Hrvatskoj oko 2,5 %.

14:30- U ispitivanje Damira Polančeca uključio se i Ivo Sanader koji iznio primjedbu na istinitost iskaza svjedoka vezanog uz donošenje odluka koje se nikada nisu razlikovale od stavova samog Sanadera. Prethodno tome upitao je svjedoka je li se cijena plina od 2008. godine povećala, na što je on odgovorio da to nije bio slučaj osim manje korekcije cijena 2005. godine.

14:16 - Čedo Prodanović nastavio je unakrsno ispitivanje svjedoka i upitao ga jesu li njegove odluke bile plod njegovih vlastitih uvjerenja ili  su nastale pod pritiskom. Polančec je odgovorio kako u ovom slučaju nije išao linijom manjeg otpora već je postupao prema vlastitom uvjerenju. Ponovio je i kako ne pamti nijednu odluku koja bi bila donesena suprotno Sanaderovom stavovima.

14:03 - Počelo je unakrsno ispitivanje. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pitala je Polančeca kakvo je bilo financijsko stanje Ine 2008. godine.

'Financijsko stanje koncem 2008. je bilo katastrofalno, znam da to zvuči šokantno, ali to je bilo tako. Bilo je vrlo zabrinjavajuće zato što je Ina tada imala sklopljene ugovore po kojima  je nabavljala sirovu naftu po cijeni od 122 dolara, a već u to vrijeme je cijena na mediteranskom tržištu nafte počela drastično padati. Sva zaliha nafte u Ini trebala se usklađivati svaki mjesec sa trenutnom tržišnom cijenom. Za prvih sedam mjeseci je Ina iskazala dobit od oko 700 milijuna kuna, a na kraju godine Ina je imala gubitak od 942 milijuna kuna, a od plina milijardu i 450 milijuna. Gubitak na nafti je bio manji zato što je Ina imala zaradu od ekstra profita na naftnim derivatima', rekao je Polančec.
 

13:54 - 'Na prvom sastanku nakon toga Sanader je pitao ima li kakvih problema ili primjedbi na tekstove ugovora, a Šuker i Dropulić su rekli da nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, pa sam ja ponovno kopirao te dokumente i ponovno im ih dao. Marina Matulović Dropulić je bila medijator između Šukera i mene, jer je među nama iskrilo. Mi smo nakon toga imali još nekoliko sastanaka, no nikakvi pomaci nisu napravljeni', ispričao je Polančec.

13:49 - 'To je bio zadnji sastanak na tu temu u kojem je Sanader sudjelovao. Sve priče o našim sastancima izvan Hrvatske su čista nebuloza. Ja sam o tom sastanku izvijestio Kosor kao i do sada svaki put. Ona je taj sastanak ionako inicirala', rekao je Polančec i dodao da je nakon toga još imao sastanke s predstavnicima MOL-a jer još bilo nekih pitanja koje je trebalo riješiti, a na nekima su bili i predsjednica Kosor i Ivan Šuker zajedno s Hernadyjem sa strane MOL-a.

'Nacrti ugovora su Vladi dostavljeni u prvom tjednu 12. mjeseca 2008. godine i to od moje strane Sanaderu. Pitao me jesam li ih dostavio i Šukeru i Matulović Dropulić, nakon što sam rekao da nisam on mi je rekao neka to napravim, što sam ja i učinio', dodao je.

13:41 - Na pitanje koliko je Hrvatska trebala platiti za zalihe plina u skladištu Polančec je rekao da je to također bilo podložno pregovorima, a zadnje čega se on sjeća jest da je taj iznos bio oko 450-500 milijuna kuna što je bilo uračunato u predviđeni gubitak u prvoj godini poslovanja.

'Nakon odlaska Sanadera s položaja premijera dogodio se još jedan sastanak vezan uz ovu problematiku, a Sanader je jednim dijelom sudjelovao u tome. To je bilo u ljeto 2009. Tada me Sanader nazvao i rekao da dođem u zgradu stranke i najavio mi da će tamo biti Šuker i Hernady i da ćemo razgovarati o usuglašavanju konačnih stavova oko preuzimanja 'Prirodnog plina'. Sanader je iznio svima o čemu se tu radi i napustio je sastanak. Glavnu je riječ u razgovoru s Hernadyjem imao Šuker. Govorilo se o preuzimanju plinskog biznisa i podzemnog skladišta plina', ispričao je Sanader.

13:21 - 'Sukladno projekcijama ta bi tvrtka u prve dvije godine poslovala s gubikom, tj. imala bi odljev novca, no pogrešno je donositi sudove o toj tvrtki na osnovu prve dvije godine. Na projekciji od 15 godina to bi postala jedna od tri, četiri najjače energetske kompanije u Hrvatskoj i anulirala bi sve gubitke. Mislim da će se u budućnosti stvari odvijati u tom pravcu', rekao je Polančec. Na pitanje tko bi te gubitke poslovanja snosio u prvim godinama Polančec je rekao da bi RH postala vlasnik te tvrtke, no ta bi se tvrtka preuzela za jednu kunu, a plin bi se plaćao s odgodom od jedne do jedne i pol godine. 'Ne može se reći da bi RH snosila gubitke poslovanja tvrtke 'Prirodni plin'', dodao je Polančec.

12:58 - 'Glavnim ugovorom o izvajanju plinskog poslovanja su definirani okvirni ugovori, a tijekom proljeća 2009. angažirana je neovisna strana agencija KPBG koja je imala zadatak napraviti projekciju poslovanja te tvrtke. U tu je svrhu sačinila niz izračuna, međutim, svi su oni ovisili o tri temeljna faktora: nabavnoj cijeni plina, hrabrosti Vlade RH da plin prodamo po tržišnoj cijeni i o tečaju američkog dolara', nastavio je Polančec.

12:55 - 'Mnogima neće biti drago to čuti, ali MOL je htio da se Vlada pridržava obveza koje je preuzela na sebe. Vlada se u ugovoru o pristupanju EU morala pridržavati i obveza iz poglavlja Energetika. Iz MOL-a su htjeli su da tržna cijena zaživi što prije', rekao je Polančec odgovorivši na pitanje Tužiteljstva o stavu MOL-a vezano uz plinsko poslovanje.

'Izdvojene segmente plinskog poslovanja, skladište je trebalo preuzeti društvo Plinacro, a za trgovinu plinom se išlo za time da Vlada preuzme tvrtku kćer Ine 'Prirodni plin'', rekao je Polančec.

12:48 - 'Tim izvršnog direktora je trebala birati uprava, mi smo ispregovarali da na čelu tima bude Hrvat koji dolazi iz Ine, bolje rečeno, osoba koju odredi Vlada', nastavio je Polančec.

'Sve je započelo još 2006. godine, a konkretni pregovori o preuzimanju tvrtke Prirodni plin započeli su u proljeće 2008., a vodili su se paralelno sa razmatranjem alternativne opcije - dozvola Ini da u kratkom razdoblju drastično poveća cijenu plina', odgovorio je Polančec na pitanje kada su i kako započeli pregovori o plinskom poslovanju.

12:43 - Na pitanje kakva je bila reakcija pravnog savjetnika kada mu je prenio odluku Polančec je rekao da je bio iznenađen brzinom kojom je donesena odluka, ali da je to to. 'On je nakon toga operacionalizirao odluku. Nakon daljnje analize mi je rekao da je takva odluka ipak dobra. Nacrt novog ugovora je bio rezultat pregovora i razgovora, a ne samo nekakav copy-paste starog dokumenta', rekao je Polančec.

12:40 - 'U prijedlogu je bilo sadržano da će od devet članova Nadzornog odbora, pet imati MOL, tri mi, a jedan bi se dao radnicima. Nitko se nije protivio Sanaderovim stavovima, nije bilo daljnje rasprave već se odmah pristupilo glasovanju. Ovo nije bio izolirani primjer, o svim važnijim stvarima i političkim odlukama, uvijek se prvo raspravljalo u Predsjedništvu stranke, a onda se kroz tijela Vlade takva odluka implementirala', rekao je Polančec.

12:29 - Na pitanje gdje se konačna odluka o zahtjevu MOL-a donijela i je li se o tome raspravljalo na predsjedništvu stranke Polačnec je potvrdno dogovorio. 'Na toj sjednici je Šuker govorio suprotno onome što je zaključeno u užem kabinetu Vlade. Nakon rasprave su doneseni zaključci da se ide u promjenu strukture Nadzornog odbora i da se nastavi s pripremama za otkup podzemnog skladišta plina i da se preuzme plinski biznis od tvrtke 'Prirodni plin'. Odluka je, nakon što je Sanader izrekao svoje stavove, donesena jednoglasno', rekao je Polančec.

12:20 - Polančec je rekao da ga je Sanader zadužio da za Predsjedništvo stranke pripremi sve o tom zahtjevu MOL-a zajedno s argumentacijom 'za' i protiv'. Napomeuo je da pod 'uži kabinet' misli na prostoriju u Vladi koju su kolokvijalno tako zvali, a ne na uži kabinet kao tijelo Vlade koje inače čine svi ministri Vlade.

'Što je za vas osobno značio takav izraženi stav premijera?', pitalo ga Tužiteljstvo. 'Ako predsjednik ima neki stav to je bilo obvezujuće za nas ostale, to grubo zvuči, ali ne pamtim nijednu odluku stranke donesenu na Predsjedništvu, a da je bila suprotna njegovom stavu', rekao je Polančec.

12:10 - Nakon polusatne pauze nastavlja se svjedočenje Polančeca. 'Što se tiče zahtjeva MOL-a za konsolidacijom profita, Vlada RH nije taj zahtjev morala odmah prihvatiti, nego je mogla pristupiti pregovaranju o istome', rekao je Polančec.

Na pitanje Tužiteljstva je li došlo do rasprave u užem kabinetu Polančec je rekao da je do takvog sastanka došlo relativno brzo. 'Na sastanku su bili Kosor, Šuker, Matulović Dropulić i Kalmeta, Sanader i ja', rekao je Polančec i dodao da nije siguran je li bio i Čobanković.

Sanader je sve upoznao sa dotičnim zahtjevom MOL-a, rekao je Polančec, i predstavio im koji su načini da se to razriješi. Polančec je prezentirao tijek pregovora s MOL-om. O tome se raspravljalo nakon toga, a iz Sanaderovog uvoda se moglo naslutiti da se on ne protivi s idejom davanja većine MOL-u u Nadzornom odboru Ine, ispričao je Polančec.

11:27- Zaiskrilo se između Turudića i Polančeca, prvenstveno zbog toga što je Turudić rekao da je Polančec dao drugi iskaz danas nego pred USKOK-om, a Polančec je rekao da je Turudić krivo shvatio što je on htio reći.

Turudić je rekao da je Polančec samo svjedok i ništa više i da mu ne upada u riječ te da uopće nije smjelo doći do ovakve situacije. Turudić je posebno regairao kada mu je Polančec rekao da su jednaki. 'Otkuda vama pravo da takvo što kažete? Po čemu smo mi to jednaki? Ja sam predsjednik vijeća, vi ste svjedok. Ovo prelazi granice civiliziranog ponašanja', rekao je Turudić.

'Vaše intervencije su nepotrebne i neprimjerene, ja sam vam predočavao stvari koje ste vi rekli, to je moj posao. Vi ste vrlo važan svjedok u ovom postupki i dužnost suda je da razjasni sve nejasnoće i nadam se da će daljnji tijek ispitivanja ići u tom smjeru', dodao je Turudić i odredio pauzu od pola sata.

11:00 - 'Ja sam taj dan poslao Sanaderu SMS poruku, on me primio odmah drugi dan i iznio sam mu taj novi zahtjev Mađara. Ispričao sam mu o ta dva načina na koja se mogu ostvariti njihovi zahtjevi. Rekao je da će se o tome morati raspraviti u užem kabinetu Vlade. Tom prigodom pripremio sam jedan dokument u kojem sam rezimirao do čega se došlo u pregovorima. Nekoliko dana poslije uslijedio je sastanak užeg kabineta članova Vlade koji se bave gospdarskim resorom', rekao je Polančec.

Sudac Turudić pripomenuo je Polančecu da sada govori drugačije nego pred USKOK-om. 'Pred USKOK-om ste rekli da vam je Sanader rekao se MOL-u ispune zahtjevi. Danas govorite da su postojali razlozi 'za' i 'protiv' te da se o tome se mora razgovarati', rekao je sudac Turudić. Polančec je rekao da je iz Sanaderovih riječi shvatio da nije bio iznenađen zahtjevima MOL-a koje mu je predočio. Rekao je da postoje 'za' i 'protiv' argumenti i iznio ih, ali je iz Sanaderovih riječi jasno proizlazilo da je njemu takva ideja da se MOL-u da većina u Nadzornom odboru prihvatljiva. 'Imao je jasno formirane stavove o tom pitanju', rekao je Polančec.

10:40 - 'Što misliš kako je bilo meni kada sam morala donijeti odluku o prodaji dionica iz braniteljskog fonda?' citirao je Polačec riječi koje mu je Kosor rekla kad je izašao iz zatvora. Kosor mu je tada rekla da joj je Sanader naredio prodaju dionica Ine iz braniteljskog fonda riječima 'riješi to kako znaš'. Polančec prodaju tih sedam posto dionica smatra ključnim trenutkom koji je doveo Mađare u bolji položaj.

'Marković me nakon jednog sastanka s Mađarima nazvao i rekao da Mađari sada konkretno postavljaju zahtjeve da im se dozvoli kosolidacija prihoda Ine. To se moglo ostvariti samo na dva načina; prodati im paket dionica čime bi imali većinu dionica ili im dati većinu u Nadzornom odboru', rekao je Polančec.

10:30 - Na pitanje koji su bili zahtjevi Mađara dok su još imali 25 posto plus jednu Polančec je rekao da se raspravljalo se o zamjeni dionica. 'Vlada je još 2006. iskazala želju za preuzimanjem podzemnog spremišta plina, raspravljalo se o cijenama plina i kako unaprijediti taj segment poslovanja. Nismo razgovarali o izmjenama mđudioničarskog ugovora. Fokus nije bio na izmjeni upravljačkih prava', rekao je Polančec.

'Koncem ljeta sam ja znao da postoji šansa da se prodaju dionice iz braniteljskog fonda, a na čelu tog Fonda je bila Kosor. Kad sam 22. srpnja 2010. izašao iz istražnog zatvora čuo sam se s jednim prijateljem i rekao mi je da jedan stranački dužnosnik, predsjednica stranke, želi samnom popiti kavu', ispričao je Polančec. Rekao je da su se sreli u rujnu i da  ga je ona pitala kako mu stranka može pomoći. rekao je da je bio revoltiran i rekao im da naprave pressicu i jasno se očituju o stvarima zbog kojih 'on ima kaznen progon, a oni amneziju'.

10:25 - Polančec je ispričao da je od strane MOL-a pregovore najšeće vodio Hernady, ali da su i drugi dolazili, ovisno o temi o kojoj se raspravljalo. 'Ja nisam sudjelovao na svim sastancima, ako se govorilo o nekim stručnim stvarima, na sastancima su bili stručnjaci, moj šef kabineta i pravni savjetnik gospodin Marković. Kasnije, krajem 2008. su se pregovorima priključili Šuker i Marina Matulović Dropulić, a kasnije na njih nekoliko je došla i Jadranka Kosor.

10:15 - Na pitanje Tužiteljstva koji je bilo cilj hrvatske strane u tim pregovorima Polančec je rekao zaštita strateških interesa Hrvatske u Ini.

'Povjerenstvo je održalo između tri i pet satanaka, Šuker, koji je isto bio član Povjerenstva, nije želio dolaziti na sastanke. Uvijek bi poslao tadašnjeg pomoćnika ministra za gospodarske poslove, kasnije ravnatelja uprave u Ministarstvu financija, Krešimira Dragića. Time mi je kolega Šuker slao jasnu poruku, kao što je to radio tijekom četiri i pol godine koliko sam bio u Vladi, primjerice na način da nikada nije bio na sjednici Vladine koordinacije za gospodarstvo, gdje ministar koji je pozvan može samo iznimno poslati državnog tajnika, i na te je sjednice slao Dragića koji je na sjednici imao jedan stav, a čim bi se vratio u Ministarstvo financija promijenio bi ga i poslao mi taj novi stav. Ja sam Sanadera pitao što dalje, on je rekao da ja nastavim pregovore i o tome izvještavam njega i uži kabinet Vlade te Predsjedništvo HDZ-a koje će donijeti konačnu odluku', rekao je Polančec.

10:10 - Polančec je ispričao da su pristigle dvije ponude za pravnog savjetnika, jedno se odvjetničko društvo povuklo i ostali su na jednom odvjetničkom društvu: Marković-Plišo s kojim su i sklopili ugovor i objavili to u Narodnim novinama. 'Prvotnu ponudu smo na kraju smanjili. Sve je bilo provedeno sukladno Zakonu o javnoj nabavi', rekao je Polančec.

10:04 - 'Početkom 2008. Vlada je osnovala Povjerenstvo čiji je zadatak bio voditi pregovore s MOL-om i biti savjetodavno tijelo Vlade, moja uloga je bila da budem predsjednik tog povjerenstva. Nakon što je Povjerenstvo donijelo svoj zaključak da nam trebaju usluge pravnog savjetnika proveden je postupak javne nabave', rekao je Polačnec i dodao da to naglašava jer su 'neki svjedoci pričali o javnom natječaju što nije točno niti isto kao javna nabava'.

9:59 - Na pitanje Tužiteljstva koju je poziciju imao MOL prema ugovoru iz 2003. godine Polančec je rekao da je bio strateški partner. 'Obveze su mu bile da zajedno s drugim strateškim partnerom, Vladom RH usuglašavam strateške planove i ciljeve koji su zajedničkim snagama postavljeni u Nadzornom odboru. Mislim da su MOL i Vlada u jednakoj mjeri izvršili ili  ne izvršili obveze koje stoje u međudioničarskom ugovoru', rekao je.

9.53 - 'Iako u međudioničarskom ugovoru iz 2003, postoji odredba koja određuje da se ugovor ne mora mijenjati sve dok vlada RH ima 25 posto plus 1 dionicu, ta je odredba u suprotnosti s jednom drugom stavkom ugovora, moje mišljenje je da se trebalo pristupiti izmjeni međudioničarskog ugovora', rekao je Polančec.

9:44 - Na pitanje Tužiteljstva kada su se pojavili prvi zahtjevi MOL-a za promjenom vlasničke strukture Polančec je rekao da se sjeća jednog sastanka iz ožujka ili travnja 2007. godine kada su predstavnici MOL-a istaknuli da očekuju razgovore o izmjenama upravljačkih prava u Ini. Polančec je rekao i da je siguran je li Hrvatska tada već pala ili će pasti ispod 50 posto u vlasništvu dionica. Od 2005. nadalje je godišnje bilo desetak sastanaka s predstavnicima MOL-a svake godine.

'MOL tada još nije isticao da želi većinu u Nadzornom odboru, ali je tražio da se promijeni omjer bez konkretizacije tog omjera. To je najčešće postavljao gospodin Hernady kao najviše rangirani sudionik tih sastanaka sa strane MOL-a', rekao je Polančec.

9:40 - MOL je inicirao početak pregovora o novom dioničarskom ugovoru.

Početkom 2008. Vlada je imala 44,26 posto dionica, a MOL 25 + 1 dionicu. Do promjene vlasničke strukture u korist MOL-a došlo je sredinom ljeta 2008. Tada je MOL pokrenuo dobrovoljnu javnu ponudu kada je svim dotadašnjim vlasnicima dao ponudu da prodaju dionice, a nudio je 2.800 kuna po dionici. Velik dio dioničara je tu ponudu i prihvatio. Ključni moment je bio kada je Fond hrvatskih branitelja prihvatio ponudu MOL-a i prodao svojih 7 posto dionica, tada je prvi puta MOL imao više dionica od Vlade', ispričao je Polančec u svom svjedočenju.

Polančec je i sam bio pod istragom u aferi Ina-MOL, ali je od osumnjičenika postao USKOK-ov svjedok. Istraga zbog sumnje da je bivši premijer od čelnika mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadija uzeo 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini pokrenuta je lani u lipnju, dok je Sanader još bio u pritvoru u Austriji.

>> DORH odustao od progona Polančeca za TLM: Ušao kao osumnjičenik, izašao slobodan

Uz Sanadera i Hernadija istragom je bio obuhvaćen i Polančec, koji je tada izjavio da je prevaren i izmanipuliran ako je točno da je bivši premijer primio mito. Rekao je i da tijekom pregovora s MOL-om o izmjeni međudioničarskog ugovora nije imao mandat za odlučivanje te da su sve ključne odluke donesene na Predsjedništvu HDZ-a i u užem kabinetu vlade pa mu nije jasno kako je opet samo on osumnjičen. Tri mjeseca poslije USKOK je obustavio istragu protiv njega uz obrazloženje da nisu pronađeni dokazi da je pomagao Sanaderu u kaznenom djelu niti da je ostale članove vlade doveo u zabludu prilikom izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene