Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje suđenje

Suđenje Naletiliću Tuti 15. ožujka na zagrebačkom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta trebao bi se 15. ožujka pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje ga očekuje suđenje za otmicu i poticanje na ubojstvo koje je navodno počinio kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom i Širokom Brijegu prije 20-tak godina.

Riječ je o zločinima zbog kojih je Naletilić na hrvatskoj granici uhićen još 1997., gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Naletilića je na prvo ročište na kojem bi se trebala utvrditi njegova adresa i dostupnost sudu pozvao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić koji i vodi postupak zbog otmice Roberta Nosića u policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta stigao u Hrvatsku Slika nije dostupna Osuđen za ratne zločine Tuta izlazi iz rimskog zatvora, uskoro se vraća u Hrvatsku!

>> Mladen Naletilić Tuta stigao u Hrvatsku

Zbog tih zločina za Naletilićem nije raspisana tjeralica pa nakon puštanja iz talijanskog zatvora na zagrebački sud dolazi sa slobode. Iako je optužnica zbog zločna u Ljubuškom i Širokom Brijegu podnesena još 1997. suđenje nikada nije počelo. Tek 2010. razmatrana je mogućnost da mu se sudi u odsutnosti.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također osuđen zbog ratnog zločina, a kaznu služi u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994. Zajedno s bivšim zapovjednikom Kažnjeničke bojne osuđen je i Vinko Martinović Štela koji je 18 godišnju kaznu također izdržavao u Italiji. Nakon prijevremenog puštanja na slobodu i njega je na zagrebačkom Županijskom sudu dočekalo suđenje za ubojstvo u Hercegovini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene