Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje hrvatskim generalima: Svjedok kaže da pljačka nije bila organizirana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pukovnik Robert Williams, bivši vojni obavještajac iz kanadskog kontigenta UN-a, posvjedočio je danas na suđenju trojici hrvatskih generala u Den Haagu o pljački nakon Oluje, no rekao je da ona nije bila organizirana.

U pljački su sudjelovali dijelovi gardijskih brigada, ali ponajviše domobrani, pojedinci bez vojnih oznaka i oni samo djelomično odjeveni u vojne uniforme, rekao je Williams, svjedok tužiteljstva na suđenju Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak sukoba Plenković opleo po Milanoviću: "Netko je tko je pun gnoja, karakterno. Patološki laže. Imamo trovača koji je anomalija političkog sustava" Slika nije dostupna Osvrnuli se i na Tuđmana Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade

"To nije bila organizirana pljačka", ustvrdio je Williams koji je u Kninu boravio od 3. do 7. kolovoza sa zadatkom da procijeni vjerojatnost napada Hrvatske vojske na tada okupirana područja.
On je zaključio da tzv. krajinska vojska nije ni namjeravala braniti Knin, a uzroke njezina poraza vidi u lošem zapovjedništvu, nedostatku snaga za protunapad i kvalitetnih zapovjednika na bojištu te nedovoljnoj logističkoj potpori.

Rekao je da na granatiranje hrvatskog topništva 4. i 5. kolovoza nitko iz Knina nije uzvraćao, a po karakteru artiljerijskog udara nije mogao reći je li se radilo o ciljanoj vatri na vojne ciljeve ili pokušaju zastrašivanja civila.

Williams je, ipak, procijenio da su razaranja bivšeg uporišta krajinskih Srba bila značajna. "Bilo je dosta razaranja po cestama, a na ulicama su se mogla vidjeti tijela stradalih", rekao je svjedok dodajući da već 7. kolovoza "ničega nije bilo, kao da se ništa nije dogodilo".

Među stradalima je bio i jedan krajinski vojnik kojeg je "vidio mrtvog, upucanog u potiljak u jarku uz cestu", a koji se njemu osobno ranije pokušao predati pred stožerom UN-a.

Williams je rekao da tog vojnika i ostale pripadnike tzv. krajinske vojske UN-ovci nisu prihvaćali u stožer jer bi time ugrozili između 500 i 600 civila koji su se sklonili u UN-ovo kompleks u središtu Knina.

Williams u petak nastavlja svjedočenje u postupku protiv Gotovine, Čermaka i Markača, optuženih za zločine tijekom i nakon akcije Oluja u kolovozu 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene