Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon paljbe po odvjetnicima

Mamić nastavio "dramiti" i izvan sudnice: "Dao bih svoj život da je Lovren danas svjedočio!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Zdravku Mamiću na osječkom Županijskom sudu prekinuto je u srijedu nakon što je Mamić verbalno napao svoje odvjetnike Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića i potom im otkazao punomoć za zastupanje.

10:05 Jadranka Sloković u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr rekla je kako nema komentara.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić Troškovi veliki Nastavak drugog suđenja Mamićima opet će se morati odgoditi: Obrana iznova zatražila da se sve preseli u Zagreb Slika nije dostupna Izdana tjeralica Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić u BiH dobio nagradu za sportskog menadžera desetljeća

"Što da vam kažem, sve ste vidjeli. Nemam komentara", kazala nam je Sloković i potvrdila kako više neće zastupati Zdravka Mamića.

"Nisam frajer bez jaja, ja sam frajer s itekakvim jajima, tko ima potrebu neka provjeri i to" Zdravko Mamić 9:40 "Ovo što se danas dogodilo, naravno da sam tužan zbog toga. U prvi plan stalno dolazi ono što ne bi trebalo, a to je da sam ja nekakakv kontroverzan ekscentrik. A ja sam samo čovjek od krvi i mesa koji je užasno ugrožen jer mu sustav pakira veliku robiju. Moja je jedina snaga istina. Od prvog dana sam rekao svima - vidjet ćete kad dođe do suđenja, saznat ćete pravu istinu. Zdravko Mamić nije ništa negativno napravio. Zdravko Mamić donio je 300 milijuna eura neto u posljednjih 10 godina u Dinamo. Žao mi je što danas neće biti svjedočenje Lovrena. Meni bi bilo dovoljno samo ono što je rekao u iskazu. Dečko je rekao: "Da, imao sam potpisan aneks ugovora, da potpisao sam aneks, da posudio sam novac Zoranu Mamiću" i danas bi rekao: "Da, Zoran Mamić mi je već vratio 3,1 milijun eura od posuđenih 3,5 milijuna". To bi danas čuli i suđenje bi bilo završeno. Ali meni su danas uskraćena moja elementarna prava, procesna prava, gdje me trebala zaštititi moja odvjetnica", kazao je Mamić novinarima po izlasku iz sudnice.

Na pitanje je li to bila taktika, Mamić je rekao: "Koja taktika? Ja bih dao svoj život da je Lovren danas svjedočio. Ali neću dozvoliti da se od mene pravi magarca i da mi se uskraćuju osnovna ljudska prava - na pošteno i pravično suđenje. Ako mi se ne dozvoli na normalan i civiliziran način, onda normalno da se to događa. Jer ja nisam frajer bez jaja. Ja sam frajer s itekakvim jajima, tko ima potrebu neka provjeri i to", kazao je Mamić te dodao da to nije bilo planirano. "To je danas došlo naprasno, iako ste primijetili da je već nekoliko puta bila ovakva zaoštrena situacija. I naravno da je u meni kipilo. Ali ja poštujem odvjetnike, nema nikakve dvojbe da smo mi tu završili našu storiju i ne može se tu više ništa popraviti. Desilo se tako kako se desilo, idemo u novu raspravu, u nove zadatke. Meni je žao jer sam ja danas mogao biti heroj. I ja jesam heroj jer znam što je trebao Lovren svjedočiti, vidio sam njegov iskaz i vidjet ćete da je to sve jedna velika farsa i da do ovoga nije trebalo doći", kazao je Mamić.

9:30 Suđenje je završeno.

9:20 Nakon stanke Sudsko vijeće je zaključilo je kako nema procesnih uvjeta za nastavak rasprave. Nastavit će se 3. i 4. srpnja, a svjedočenje Dejana Lovrena očekuje se početkom rujna. Mamić u roku od sedam dana mora Sud izvijestiti o odabiru novog branitelja, a ako to ne učini bit će mu određen branitelj po službenoj dužnosti.

9:15 Sudac je Mamiću rekao da napusti sudnicu.

"Mene ste izbacili na hodnik, ali ja otkazujem braniteljima punomoć. Ne možete održati ročište bez branitelja i bez mene. Pa dajte se saberite", rekao je Mamić potom sucu Krušlinu.

Određena je stanka od 5 minuta.

9:10 "Imam valjda i ja neka prava, kažnjavajte kako hoćete, proces se mora voditi kako treba", počeo je galamiti Mamić, na što su ga odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković pokušali smiriti.

"Ne možeš se tako ponašati", kazao mu je Prodanović.

"Ma šta pričaš", vikao je Mamić. "Mogu se ponašati, moja koža je u pitanju".

"Sramota", rekla je Sloković.

"Pokupite se onda i ne trebate me ni braniti, pokupite se", vikao je Mamić i otkazao punomoć odvjetnicima.

"Jel' ti to vičeš na mene? Mi otkazujemo punomoć i nećemo pod ovim uvjetima sudjelovati u ovom", kazala je Sloković.

"Ja otkazujem punomoć i ja se branim sam", vikao je Mamić.

Zatražena je stanka. Sloković je sucu rekla kako ga ne mogu braniti protiv njegove volje.

9:05 Na klupu za svjedoke sjeo je Saša Lovren, otac Dejana Lovrena.

Sudac je Lovrenova oca ispitivao o transferu, je li Dejan imao menadžera i je li bio upoznat s detaljima ugovora.

"Žena mi je rekla da su sklopili ugovor da dobijemo 50 posto od transfera. Ona je sve to vodila", kazao je Saša Lovren.

Nakon nekoliko postavljenih pitanja Tužiteljstva Zdravko Mamić je počeo negodovati. "Svako je pitanje sugestivno, nijedno nije postavljeno onako kako vi zahtijevate i dozvoljavate", kazao je Mamić sucu na što mu je sudac Krušlin rekao upozorio na neprimjereno ponašanje. 

8:45 Dejan Lovren stigao je na sud s majkom, a njegov otac je stigao odvojeno. Braća Mamić i Damir Vrbanović stigli su u pratnji svojih odvjetnika.

Lovren o transferu iz 2010.

Slično kao i u slučaju Luke Modrića i u slučaju Dejana Lovrena radi se o transferu iz  2010. godine kada je Lovren otišao u francuski Lyon, uz obeštećenje od 66 milijuna kuna. I njemu je, prema USKOK-ovoj optužnici, protuzakonito isplaćeno 50 posto toga iznosa.

Veći dio toga novca, stoji u optužnici, završio je u rukama Zdravka i Zorana Mamića.

U Lovrenov slučaju malo je više upleten Zoran Mamić koji je prema optužnici od Dinama uzimao milijunske pozajmice, a novac od Lovrenova obeštećenja navodno mu je poslužio da te pozajmice vrati.

I u tom slučaju USKOK tvrdi da je aneks ugovora o transferu sklopljen naknadno, nakon što se Lovren odrekao svih prava od Dinama, te da je čak na tom ugovoru nevjerodostojan Lovrenov potpis.

I Lovren je poput Modrića svjedok optužbe.

Podsjetimo, u utorak je na klupu za svjedoke sjeo najtrofejniji hrvatski nogometaš Luka Modrić. U sudnici je djelovao dosta zbunjeno, pomalo i uplašeno. Nekoliko je puta tražio da mu se ponove postavljena pitanja i mnogih se stvari nije sjećao. Modrić je rekao da uopće nije izjavio ono što stoji u iskazu danom u USKOK-u. Na pitanje tužitelja je li pročitao svoj iskaz prije no što ga je potpisao odgovorio je da se ispričava, ali da nije čitao, jer je jedva čekao da izađe van nakon ispitivanja u prostorijama USKOK-a.

Ali u jedno je bio siguran - da USKOK-u nikada nije izjavio da je aneks ugovora o transferu potpisan naknadno. Naknadno su se on i Zdravko Mamić dogovarali samo o raspodjeli novca od tog transfera, kazao je Modrić. Podijelili su gotovo 67 milijuna kuna, od čega su Mamiću pripala 52 milijuna. Sve se to temelji na njihovom međusobnom građanskopravnom ugovoru.

Inače, Modrić je 68. ispitani svjedok od njih ukupno 76. Spis ima čak 15.000 stranica, optužba predlaže čak 3000 dokaza.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene