Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Pravo smaknuće'

'Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrtog dana suđenja bivšim obavještajcima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Muenchenu u utorak su saslušani prvi svjedoci, liječnik i policajac koji su se prvi našli na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. pored Muenchena, a predsjednik sudskog vijeća izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske.

"Dosad smo dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi'", rekao je sudac Manfred Dauster.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

On se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima i dodao da sud "poduzima potrebne mjere" kako bi se svjedoci pojavili pred sudom u Muenchenu.

Dauster je po prvi put nagovijestio da bi se proces, koji bi trebao trajati do kraja travnja sljedeće godine, mogao odužiti do jeseni 2015.

Saslušanje svjedoka počelo je iskazom policajca koji se prvi našao na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu te službenog liječnika koji je utvrdio smrt.

Počinje saslušanje svjedoka u procesu Mustaču i Perkoviću

"Meni je to izgledalo kao pravo smaknuće" rekao je bivši policajac Marinus S. ocijenivši ubojstvo kao "djelo profesionalaca".

Svjedok je potvrdio da je na mjestu ubojstva zatekao Krunoslava Pratesa koji je 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Liječnik Manfred A. je izjavio kako je žrtva izgubila dvije litre krvi te kako je zbog očitih ozlijeda lubanje i prostrijelnih rana utvrdio smrt smrt na licu mjesta.

Prvi put se tijekom suđenja, koja je počelo 17. listopada, za riječ javio Mustač koji je policajcu htio postaviti pitanje, ali ga je u tome spriječio njegov odvjetnik Scharr.

Mustač i Perković su na početku suđenja najavili da će se braniti šutnjom tj. da se neće očitovati o navodima i osobama iz optužnice.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 10. studenoga saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi Đurekovićevog ubojstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene