Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravomoćna presuda stoji

Sud odbacio navode obitelji Cvjetković: Dug postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Općinski građanski sud u petak je kao netočne odbacio navode zagrebačke obitelji Cvjetković koja tvrdi da su žrtve pravnog nasilja, jer im zbog nepostojećeg duga prijeti deložacija iz kuće na Bukovcu.

Sud je pritom kao netočne i suprotne pravomoćnoj sudskoj odluci nazvao medijske navode po kojima je sudski vještak donio nalaz i mišljenje da je dug Tomislava Cvjetkovića prema Croatia banci otplaćen u cijelosti, odnosno čak i preplaćen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka ih deložacija DRAMA U ZAGREBU - I ako dokažu da duga nema, kuću im neće vratiti Slika nije dostupna Otkriveni propusti VIDEO Zagrebačkoj 9-članoj obitelji kuća ovršena iako nema dokaza o dugu

Cvjetković je, navodi sud, podnio tužbu protiv Croatia banke radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, te je financijskim vještačenjem sudski vještak utvrdio da je nepodmireni dug krajem ožujka 1999. iznosio 497.212 kuna, a u veljači 2009. godine 1.270.487 kuna.

'Pravomoćne presude se moraju poštivati'

Presudu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev Tomislava Cvjetkovića i prihvaćen nalaz vještaka po kojem je zadnja uplata obavljena u ožujku 1999. odnosno prije pokretanja ovršnog postupka, potvrdio je Županijski sud u listopadu 2012., izvijestio je sud.

FOTO Drama se nastavlja - Pred obitelji Cvjetković još je jedna besana noć

Navodeći kako je tom pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da dug postoji, sud napominje da je prema Zakonu o sudovima svatko u Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu, odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Sud navodi da pravomoćno nije dovršen parnični postupak, koji se vodi radi utvrđenja ništavosti ugovora o kreditu, u kojem je sudski vještak utvrdio da je dug preplaćen.

Dokaze tumači isključivo sud

"Provedene dokaze u postupku ovlašten je ocjenjivati samo sud, pa svako tumačenje od strane stranaka u postupku nije od utjecaja na ishod postupka. Stoga se učestalo pozivanje ovršenika u medijima na taj nalaz i mišljenje koji ga tumači u svoju korist ne može smatrati nepobitnim dokazom o stanju duga, odnosno da dug više ne postoji. Štoviše, takvim postupanjem ovršenik iskazuje nepoštivanje ustavnopravnom poretku ovog društva i ulozi suda kao institucije", priopćio je Općinski građanski sud.

Sud je kao netočne odbacio navode punomoćnika stranaka da sutkinja koja vodi postupak nije odlučila o pravu na dom zajamčenu Ustavom. Na zagrebačkom Bukovcu održan je u ponedjeljak skup potpore pred kućom devetoročlane obitelji Cvjetković, čiji članovi tvrde da su žrtve pravnog nasilja, jer im zbog nepostojećeg duga od ponedjeljak u ponoć prijeti deložacija.

U dvorištu pred kućom, na kojoj su istaknuti natpisi "Krik za pravdu", "čl. 34 Ustava RH Dom je nepovrediv" i "Stop tajnim deložacijama" okupilo se oko 150 ljudi, uključujući susjede, prijatelje i članove Živog zida koji im pružaju potporu.

Odvjetnik obitelji Vladimir Gredelj izjavio je u petak da pravomoćna presuda nije bitna jer, kako je dodao, pravo na zaštitu doma nije pravno nego činjenično pitanje. "Sutkinja koja vodi predmet nije kompetentna za taj slučaj jer ne razumije materiju temeljnih prava i sloboda građana koji imaju pravo na poštivanje svoga doma", rekao je odvjetnik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene