452394
452394
452394
452394
452394

NEZAKONITA PROVJERA SOA-e Država Sandri Benčić mora platiti odštetu od 20.000 kuna

  • , 04.10.2016., 14:08
  • Autor:
  • komentara

Republika Hrvatska mora isplatiti 20 tisuća kuna aktivistici Sandri Benčić jer ju je SOA nezakonito provjeravala.

 
 
 
 
Sandra Benčić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Sandra Benčić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Sandra Benčić, aktivistica Centra za mirovne studije (CMS), trebala bi dobiti odštetu od 20.000 kuna od Republike Hrvatske jer ju je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) nezakonito provjeravala. Tako je bar kaže nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda koja je donesena u petak.

"Ova presuda predstavlja dokaz kako nezakonite provjere uzrokuju povrede prava osobnosti i da građani u takvim situacijama mogu tražiti odštetu", kaže se u priopćenju CMS-a.

SOA je Sandru Benčić nezakonito provjeravala u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007. godine, nakon njene kandidature za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva.

"Ovom presudom potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je u svibnju 2014. utvrdio da je sigurnosna provjera provedena nezakonito, odnosno da je izostao sudski nadzor, da se ne zna tko ju je i kada provodio te koji su podaci njome prikupljeni. Inače, na čelu SOA-e tada se nalazio Tomislav Karamarko", napominje se u priopćenju CMS-a, te se naglašava da se bez Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u ovakvim slučajevima ne bi bilo moguće saznati provjerava li SOA građane nezakonito niti bi se mogao pokrenuti sudski postupak o tome.

Zbog toga se podsjeća na važnost uspostave učinkovitog građanskog nadzora sigurnosnih službi radi dodatnog neovisnog mehanizma zaštite građana.

"Mišljenje Vijeća za građanski nadzor u slučaju Sandre Benčić bilo je ključno da se utvrdi povreda ljudskih prava. Porazno je da građanski nadzor već duže vrijeme nije konstituiran unutar Hrvatskog sabora te da službe, pogotovo u današnje vrijeme kada pod kapom zaštite od terorizma vlasti olako brišu granice (ne)sigurnosti, rade bez učinkovitog građanskog nadzora", poručuje CMS, dodajući da građani trebaju imati sustavan i neovisan nadzor nad sigurnosnim službama, kako sigurnosne službe ne bi nastavile provoditi ovakve nezakonite nadzore.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se