Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene u postupku posvajanja

Sud će odlučiti umjesto roditelja koji ne daju dijete na posvajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radna skupina Ministarstva soc.politike i mladih za izradu novog Obiteljskog zakona pred samim je završetkom posla. Izdvojili smo novosti u segmentu posvojenja, koje je za Dnevnik.hr komentirala i predsjednica udruge Adopta Diana Topčić Rosenberg.

Ministarstvo socijalne politike i mladih uskoro će na javnu raspravu uputiti izmijene Obiteljskog zakona. Donosimo vam prijedlog izmjena legislative i prakse u segmentu posvojenja.

Pročitajte i ovo Posvajanje, ilustracija (Foto: Gettyimages) a oni samo žele mamu i tatu... Djeca čekaju posvajanje, a potencijalni roditelji odbijaju se zbog bizarnog razloga Ladislav Ilčić, Hrast (Foto: Dnevnik.hr) Kritike nacrta Obiteljskog zakona Nakon oporbe, oglasili su se i koalicijski partneri: "Sve se stavlja u isti lonac. Takvim se stvarima nikako ne smije trgovati."

>>Trgli se centri za socijalnu skrb, pokrenuto tri puta više postupaka za posvajanje

Ministarstvo ističe kako je nužno je sustavno urediti područje posvojenja, posebno u okolnostima u kojima se posvojenje zasniva bez pristanka roditelja, što je potaknuto presudama Europskog suda za ljudska prava u privatnim tužbama protiv Hrvatske unazad dvije godine.

'Izuzetno nam je drago da su izmjene Obiteljskog zakona i po tom segmentu pri kraju, drago nam je da su na tragu pozitivne europske prakse i Konvencije o posvajanju', kaže predsjednica udruge Adopta Diana Topčić Rosenberg za Dnevnik.hr.

Sud će moći odlučiti umjesto roditelja koji ne pristaju dati dijete na posvojenje

Izmjenama se planira omogućiti sudu da svojom odlukom zamijeni pristanak roditelja na posvojenje, zbog čega se planira i uvođenje nove vrste sudskog postupka u u slučaju kad roditelj neopravdano odbija dati pristanak na posvojenje.

I to bilo da se radi o skrivljenim okolnostima na strani roditelja (zanemarivanje i nezainteresiranost za dijete duže vrijeme) ili ozbiljna zloraba, te grubo kršenje roditeljskih dužnosti u kraćem razdoblju. Takođere i u slučajevima kad se radi o roditelju, koji zbog teške psihičke bolesti i trajne nesposobnosti ne može osigurati skrb o djetetu u vlastitoj obitelji.

>>Evo što sustav poručuje kad želite posvojiti dijete...

Ministarstvo će također sukladno s uputom Europskog suda za ljudska prava zakonski precizno urediti i način davanja pristanka na posvojenje različitih kategorija roditelja (poslovno nesposobnog, lišenog roditeljske skrbi i dr.), a i zakonski će se propisati pravne posljedice, koje proizvodi pristanak roditelja na posvojenje.

Prijedlog Adopte: Precizno zakonski odrediti vremenski rok u kojem centri za soc.skrb moraju riješiti status djeteta

Iz Adopte i ove izmjene procjenjuju pozitivnima, a imaju i dodatni prijedlog za što veću dobrobit djece, utemeljen na pozitivnim primjerima iz Europe.

'Ministarstvo soc.politike treba propisati u kojem vremenskom periodu centri za socijalnu skrb moraju poduzeti radnje u najboljem interesu djeteta. Primjerice u Velikoj Britaniji taj je rok 5 mjeseci. Ako u tom roku centar ne nađe posvojitelja, taj socijalni radnik ide na Komisiju, gdje pojašnjava što se dogodilo i što poduzimaju da se što prije riješi status određenog djeteta', kaže Topčić Rosenberg.

Izvrsnim ocjenjuju prijedlog da će se, u skladu s preporukama Europske Konvencije o posvojenju, zakonski preciznije urediti  cjelokupni postupak posvojenja. Prema objavljenim izmjenama Obiteljskog zakona, postupak posvojenje bi se podijelio na dva stadija: na pripremni postupak i postupak zasnivanja posvojenja.

U pripremnom je postupku potrebno odrediti sadržaj stručne procjene prikladnosti potencijalnih posvojitelja, kao i obvezu sudjelovanja u stručnoj pripremi potencijalnih posvojitelja kako bi se samo temeljem kvalitetne stručne procjene mogao steći status kandidata za posvojenje i pravo upisa u hrvatski Registar potencijalnih posvojitelja.

Topčić Rosenberg: 'Mora se osigurati sustav praćenja i podrške djeteta i posvojitelja, jer što ako odnos ne funkcionira?'

Završni prijedlog izmjena po pitanju posvajanja u Obiteljskom zakonu planira prije formalnog zasnivanja posvojenja propisati mogućnost smještaja djeteta s ciljem zasnivanja posvojenja. Cilj smještaja djeteta kod najprikladnijeg kandidata za posvojenje jest razumna procjena budućeg odnosa između djeteta i potencijalnog posvojitelja, pri čemu je nužno naglasiti kako je prilikom smještaja djeteta odlučujući najbolji interes i dobrobit djeteta.

'Nažalost, nije predviđeno praćenje obitelji i posvojenog djeteta, sustav podrške. A što ako odnos ne funkcionira? To je i u interesu sustava, da posvajanje bude što uspješnije', ističe predsjendica udruge Adopta.

Izmjenama Obiteljskog zakona se predviđa i da je potrebno sadržaj odluke o posvojenju dalje precizirati kako bi se upisom u maticu rođenih temeljem preciznije odluke o posvojenju jače zaštitila privatnost djeteta i posvojitelja. U Adopti se nadaju kako će se uvesti još neke izmjene prije konačnog prijedloga izmjenjenog zakona.

'Jako je bitno pravo djeteta na kompletnu informaciju. Naime, postoje dva nivoa - to je dijete i tu su posvajatelji, koji moraju imati kompletnu informaciju o prošlosti djeteta, ne nužno o biološkim roditeljima, ali dovoljno podataka da dalje rade na pozitivnom identitetu djeteta. I drugi dio, što je posebno eruopska Konvencija o posvajanju izdala preporuku, da dijete ima pravo pristupa na sve informacije. Znači, centri za soc. skrb prilikom predaje djeteta, posvojiteljima i sudu predaju kompletnu informaciju, a dijete nakon završene 18-te godine života ima pravo pristupa tim informacijama. Danas dijete ima pravo uvida u svoj spis, no dokumentacija je manjkava', završno će naša sugovornica predsjednica udruge Adopta Diana Topčić Rosenberg, koja se nada kvalitetnoj javnoj raspravi i što efikasnojoj primjeni u praksi.

Osim izmjena po pitanju posvajanja, veće bi se promjene trebale zakonski regulirati i po pitanju razvoda braka. Sve detalje i glavne teze izmjena Obiteljskog zakona proučite na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene