456823
456823
456823
456823
456823

SUČELJAVANJE KANDIDATA ZA ŠEFA SDP-a Pomirljivi tonovi i posipanje pepelom

  • , 11.11.2016., 22:51
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik primorsko-goranske stranačke organizacije i župan Zlatko Komadina pitao je kandidate zbog čega je, po njihovu mišljenju, SDP dva puta u šest mjeseci izgubio izbore.

 
 
 
 
Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL)
Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL)

Drugo sučeljavanje kandidata za predsjednicu ili predsjednika SDP-a održano je u petak u Rijeci pred stotinjak članova stranke u mirnom ozračju i bez većih nesuglasica.

Predstavljajući svoje ideje i motive za kandidaturu, Davor Bernardić, Karolina Leaković, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Gordana Sobol i Vesna Škulić, izrazili su vrlo slične stavove o potrebi otvaranja stranke ljudima te nužnosti njene unutarnje demokratizacije. Većina ih je spomenula i povratak pravim vrijednostima socijaldemokracije te rada i radništva.

Među pitanjima članova bilo je i pitanje predsjednika riječke gradske organizacije i gradonačelnika Vojka Obersnela o tome kad je pojedini kandidat prvi put osjetio da stranka ne ide u dobrom smjeru, napomenuvši da je on "galamio na stranačkim sastancima", a da nije dobivao javnu podršku.

Ranko Ostojić je naveo niz godina u kojima je, kako je rekao, imao taj osjećaj, a posljednji put je to bilo s izbornim porazom. Sobol je mišljenja da taj proces ne traje nekoliko godina nego mnogo dulje, Škulić je ocijenila da je problem eskalirao 2011. kad se vrh stranke odvojio od članova, a Picula da SDP nije dobro funcionirao iznutra u razdobljima od 2000. do 2003. i od 2011. do 2015. te da to ne može biti stvar samo jednog čovjeka.

Škulić: Zaboravljeni su temelji socijaldemokracije

Predsjednik primorsko-goranske stranačke organizacije i župan Zlatko Komadina pitao je kandidate zbog čega je, po njihovu mišljenju, SDP dva puta u šest mjeseci izgubio izbore. Bernardić je ocijenio da SDP-u nije uspjelo da se ljudi prepoznaju u stranci.

"Bilo je nedostatka motivacije i nepovjerenja među nama", rekao je. Škulić je rekla da je SDP zaboravio temelje socijaldemokracije i da nije komunicirao s brojnim činiteljima društva, a Leaković je ustvrdila da SDP "nije izgubio samo zbog Milanovića" nego da se umjesto konsolidiranja dijelio tijekom borbe za predsjedničko mjesto. Miljenić je kazao da se ušlo u izbore kao podijeljena stranka te da je SDP, u kontekstu podjele "mi i oni", pokušao biti kao "oni" te se izgubio pri tom.

Ostojićevo mišljenje je da nije svatko u stranci odradio svoj posao, ali i da SDP nikad sam nije dobio izbore. "Ne možeš dobiti svaku utakmicu, ali ne očekuješ nakon toga nož u leđa", naveo je. Picula je ustvrdio da stranka s nejasnim političkim ciljem ne može privući birače te da SDP nije znao prepoznati frustracije u društvu kao što su znali Most ili Živi zid. Ocijenio je i da je predizborna kampanja bila loša. Sobol uzroke poraza vidi u naglašenim unutarstranačkim prijeporima.

Miljenić: U borbu protiv klerikalizacije društva

Većina kandidata se, odgovarajući na pitanje o tome kako se boriti s jačanjem klerikalizacije društva, suglasila da treba pokušati revidirati Vatikanske ugovore. Pri tom je Orsat Miljenić istaknuo da se prije bilo kakve aktivnosti mora unutar stranke odrediti što su ciljevi, kako ne bi preuranjeni i nedorađeni prijedlozi izazvali nepovoljne reakcije javnosti.

Borba protiv klerikalizacije za SDP je ne samo politička prilika, nego i obveza, naveo je. Ostojić smatra da SDP može početi djelovati na revidiranju Vatikanskih ugovora i sad, dok je još u opoziciji, Picula drži da Hrvatska mora biti sekularna država, ali da mora propitivati međunarodne ugovore, a Leaković je uvjerenja da SDP mora okupiti sve snage u društvu koje žele pružiti otpor retrogradnim strujama.

Članovi SDP-a u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku su često blagim pljeskom popratili izlaganja kandidata, ali se nije izdvajala posebno podrška nekom od kandidata. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se