Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sučec-Trakoštanec (HDZ): 'Žena vrijedi onoliko koliko ima djece'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin prijedlog delimitiranja porodiljnih naknada u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta naišao je danas na nepodijeljenu podršku saborskih zastupnika, no rasprava o tom prijedlogu pretvorila se u svjetonazorsku polemiku o tome koliko vrijedi koja žena.

HDZ-ova zastupnica Ivana Sučec-Trakoštanec kazala je, naime, kako je osobno "na strani onih koji smatraju da svaka žena vrijedi onoliko koliko djece rodi".

"To ne znači da moraju sjediti doma i biti zatucane", rekla je
Sučec-Trakoštanec i objasnila da postoje sjajni primjeri žena s karijerama u znanosti, koje su rodile po pet ili više djece.

"Takvih primjera u Hrvatskoj ima, ali nitko za njih ne zna, jer se to ne piše u novinama", požalila se.

Njezin je govor izazvao reakciju predsjedavajuće Đurđe Adlešić (HSLS), koja je kolegicu upozorila da "vrijede i žene koje ne mogu imati djece", no Sučec-Trakoštanec joj je uzvratila da je riječ o njezinim osobnim uvjerenjima, koja Adlešić ne mora dijeliti.

Gordana Sobol (SDP) ocijenila je, međutim, da je Sučec-Trakoštanec uvrijedila sve žene koje iz bilo kojeg razloga ne mogu imati djecu, kao i za one koje imaju samo jedno dijete, pa i potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji Jadranku Kosor, koja je u Sabornici.

"Nisam očekivala da ćemo krajem 2007. u ovom parlamentu čuti ovakvu raspravu", poručila je Sobol kolegici iz HDZ-a.

HDZ-ovka Ruža Lelić kazala je, pak, kako je uvjerena da je njezina stranačka kolegica krivo shvaćena, te upozorila da "znamo da i one žene koje ne mogu imati djecu izuzetno pate".
Sučec-Trakoštanec je, međutim, ponovila kako je uvjerena da žena vrijedi koliko ima djece, a kad je riječ o onima koje ne mogu roditi, kazala je kako "čovjek snuje, Bog određuje".

Sobol joj je, pak, uzvratila kako joj se čini da je previše toga u
Hrvatskoj prepušteno božjoj volji, a da je tomu tako, kaže, svjedoči i činjenica da još nije donesen zakon o izvantjelesnoj oplodnji, koji bi mnogim parovima omogućio da dobiju djecu.

Protiv ocjene da žena vrijedi koliko ima djece izjasnila se i
ministrica Kosor, ističući da je "svaka žena jednaka po Ustavu, ali i po ljudskim i božjim zakonima".

"Mi, kao vlada, moramo imati apsolutno jednak odnos prema svakoj ženi i svakoj majci", istaknula je Kosor, koja je predloženi zakon ocijenila "iskorakom za budućnost".

Naglasila je kako će predloženi tekst, po kojem će zaposlene rodilje u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta primati punu plaću, majkama omogućiti da žive dostojno i dostojanstveno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene