Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Zavoda za javno zdravstvo

Studija: Zrak u Slavonskom Brodu onečišćen, no ne može se povezati s bolestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljeni su rezultati studije kvalitete zraka Zavoda za javno zdravstvo za Brodsko-posavsku županiju.

Studija, koja je analizirala mjerenja obavljena od 2005. do 2010. godine, pokazala je da je zrak na području županije onečišćen s koncetracijom sumporovodika iznad dopuštene, a zabilježeno je i onečišćenje benzenom te drugim lebdećim česticama. koje smanjuju kvalitetu zraka.

Pročitajte i ovo Svađa zbog tambure - 1 Pukla žica Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo" Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka

>> Pitanje zagađenja zraka u S. Brodu: 'U BiH postoji spremnost na suradnju'

Studija i obuhvatila i statistiku oboljelih od malignih bolesti na području i smrtnosti na tom području. Pokazalo se da su ti postoci na području cijele županije nešto veći od prosjeka ostatka zemlje, dok je sam Slavonski Brod u samom prosjeku.

Studija stoga ne utvrđuje uzročno posljedične veze između zagađenja zraka i nastanka oboljenja.

Iako se glavnim uzročnikom zagađenja smatra rafinerija u Bosanskom Brodu, studija te podatke ne može službeno dokazati budući da na području rafinerije nema mjerne stanice.

Udruge građana izjavile su da su zadovoljne što se stvari počinju kretati s mrtve točke, no apeliraju da se problem ne smije povlačiti još godinama da ne bi u novu studiju ušli novi rezultati koji bi u idućih nekoliko godina mogli biti porazni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene