Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskreno do kraja

Zašto studiraju to što studiraju? Ponekad ni ne odlučuju sami...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po kojem principu netko bira što će studirati? Istinska želja, prijeka praktična potreba ili nešto treće? Provjerili smo kod naših sugovornika zašto studiraju baš to što studiraju.

'Eh.. Da si me pitala prije pet godina, rekla bih ti da želim studirati novinarstvo zato što je to zanimljiva i dinamična profesija, recimo. Jer imamo priliku priliku promijeniti nešto bar malo nabolje, jer ne želimo da ljudi žive u neznanju o tome što se oko njih događa', odgovorila je Ivana na pitanje zašto studira novinarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sve je uredno' Evo što kaže Hrvat koji živi na 'otoku blagostanja' Slika nije dostupna 'Treba djeci pustiti neka idu' Mogućnosti izvan Hrvatske: Školovanje u inozemstvu

'Sad bih rekla da studiram novinarstvo zato što sam nekad bila mlada i naivna. Vjerovala sam u pravnu državu i pošteno izvještavanje, novinare kao 'pse čuvare' demokracije...I kako su godine odmicale, vjera je sve više opadala. Da ne bih tukla glavom u zid, uvijek se moram vraćati pet godina unazad, da se utješim da nije sve izgubljeno i da tu ima još tračka nade', dodaje.

Nije, kaže, izgubila vjeru u profesiju, ali su joj razmišljanja sada, na kraju studija, ponešto drukčija nego onda kada je bila na samom početku.

>> Fakultet i dijete: 'Dan bi trebao trajati 30 sati, da se sve stigne!'

Za razliku od Ivane, Hilda studira engleski jezik i informatiku s jasnim ciljem - barem što se tiče studija engleskog jezika. 'Nisam htjela studirati informatiku, ali engleski se jezik ne može samostalno studirati pa sam morala izabrati još jedan studij', kaže. Želi biti profesorica. 'Treba mi diploma iz engleskog, kako bih ga mogla predavati u školi', objašnjava Hilda.

Ivana i Hilda same su izabrale svoj životni poziv. Međutim, sljedeći sugovornik ima sasvim drukčiju priču.

'Studiram, jer su me roditelji natjerali. Ja zapravo uopće ne želim studirati, ali nemam izbora. Roditelji misle da ću s diplomom imati bolje šanse za zapošljavanje', objašnjava svoju studentsku priču. Nije, kaže, loš student, dapače, sve je ispite položio u roku, ali ne osjeća ljubav prema tome što studira i osjeća se prisiljenim da to mora završiti.

Nema viziju svog idealnog posla, ali katkad shvaća roditelje, koji su ga zbog prevelike ljubavi poslali na studij u drugi grad. 'Osjećam im se dužan. Ja nisam znao kud bih sa sobom kad sam završio srednju školu. Roditelji su mi predložili studij i ja se nisam bunio. Kasnije sam shvatio da bi bilo bolje da uopće nisam studirao, ali što je tu je, sad ću to i završiti', kaže. Nada se da će mu roditelji biti u pravu i da će mu skora diploma značiti i bolje plaćeno radno mjesto.

A zašto vi studirate to što studirate? Smatrate li da diploma znači i bolje radno mjesto? Svoje priče šaljite nam na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene