Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka u ministarstvu

OGLASILA SE POREZNA: Evo što kažu o oporezivanju studentskih prihoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu poručuju kolegama kako su bili na sastanku u ministarstvu financija i da nema razloga za zabrinutost, jer se neće oporezivati zarada do 60.600 kuna godišnje. I ministarstvo financija poslalo je priopćenje s objašnjenjem.

Iako tijekom jutra nisu odgovarali na upite koje smo im slali vezano za oporezivanje studentskih prihoda, u popodnevnim satima došlo je priopćenje Ministarstva financija u kojem su objasnili kako još nisu razrađeni detalji oporezivanja studentskih primanja.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima te pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 01. siječnja 2017. godine koja su izazvala zabrinutost posebice u studentskoj populaciji u nastavku dajemo objašnjenje oporezivanja primitaka učenika i studenata koje će se primjenjivati od 01. siječnja 2017. godine.

Napominjemo da su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017) obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donešen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Podsjećamo da je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohoka pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800,00 kuna mjesečno odnosno 45.600,00 kuna godišnje.

''Imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje''

Pored toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000,00 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250,00 kuna mjesečno što sve zajedno iznosi 5.050,00 kuna mjesečno odnosno 60.600,00 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ukoliko se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa na razliku (iznad 5.050,00 kuna) će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez.

Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Dakle ponavljamo, svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak.

Postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata bit će detaljno propisani već spomenutim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi. Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavnju učenika i studenata, (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju.

Držimo potrebitim napomenuti i sljedeće da ukoliko učenik odnosno student ostvari dohodak na godišnoj razini do iznosa od 15.000,00 kuna njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruje poreznu olakšicu za njega uzdržavanog člana (do sada je bilo 13.000,00 kuna godišnje).

Dodatno, napominjemo da je neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 01. siječnja 2017. godine iznosi 1.750,00 kuna mjesečno.

O navedenom su na sastanku održanom 5. siječnja 2017. u Poreznoj upravi upoznati i predstavnici Studentskog zbora s kojima će se sljedeći tjedan sastati i ministar financija Zdravko Marić.

Slijedom svega navedenog, jasno je da je porezna reforma imala za cilj izaći ususret mladima'', stoji u priopćenju.

Pravilnik koji stupio na snagu 2. siječnja

No, prema posebnom propisu kojim se točno određuje visina neoporezivih primanja jest Pravilnik o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 2. siječnja ove godina, a donosi ga Ministarstvo financija.

U tom je dokumentu, u članku 4., koji se tiče neoporezivih iznosa stipendija, nagrada i naknada fizičkih osoba koje ostvaruju drugi dohodak, konkretno navedeno: "Primici po posebnim propisima učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga (članak 9. stavak 1. točka 6. Zakona) - 15.000 kn godišnje".

Na web-stranici Studentskog centra u Osijeku objavljena je "važna obavijest za studente" u kojoj su prenijete izmjene Pravilnika o porezu na dohodak.

Na taj je način čak triput umanjen iznos na koji učenici i studenti ne moraju plaćati godišnji porez: po podacima na stranici Studentskog centra u Zagrebu, od siječnja 2005. godine studenti su mogli godišnje zaraditi do 50.000 kuna bez plaćanja poreza na dohodak. U praksi bi to značilo da su mogli svojim radom priskrbiti do 4166 kuna mjesečno.

Predstavnici Studentskog zbora: ''Sve su nam razjasnili''

Predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu bili su danas vezano za ovu temu na sastanku u Ministarstvu financija, gdje su ih uvjerili da se studentima neće umanjivati neoporezivi dio dohotka.

''Bili smo na sastanku s predstavnicima ministarstva financija i porezne uprave. Ovim putem želimo smiriti sve studente i reći da neće biti nikakvih problema. Bila je manja komunikacija između studentskih predstavnika, studenata i predstavnika ministrstva i porezne uprave. Svi studenti koji će zarađivati mjesečno na godišnjoj razini do 60.600 kuna, neće platiti nikakav dodatni porez. Porezna granica je 15.000 kuna godišnje, ali na to se dodaje 3.800 kuna mjesečno, što je zapravo iznos od 60.600 kuna godišnje. Porezna uprava će izdati nove upute, radit će se mjesečni obračun, a ne više na godišnjoj razini, tako da će biti do 5.050 kuna mjesečno, bez plaćanja poreza'', rekao je Marko Poglavec, zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Dodao je kako će o detaljima još razgovarati s ministrom na nekim od sljedećih sastanaka te će pokušati izboriti još bolju situaciju za studente.

Podsjetimo, studenti su se pobunili nakon što je sukladno donesenom zakonskom paketu porezne reforme, od 1. siječnja u primjeni novi Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak, po kojem se studentima sve isplate iznad 15 tisuća kuna godišnje oporezuju porezom na dohodak od 24 posto i prirezom koji vrijedi u gradu prebivališta studenta. Tim izmjenama je prag za oporezivanje studentskih zarada s 50 tisuća kuna spušten na 15 tisuća kuna.

Iz Vlade su danas poručili kako će ''naći rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihova položaja''.

Posebni propis kojim se točno određuje visina neoporezivih primanja jest Pravilnik o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 2. siječnja ove godina, a donosi ga Ministarstvo financija. U tom je dokumentu, u članku 4., koji se tiče neoporezivih iznosa stipendija, nagrada i naknada fizičkih osoba koje ostvaruju drugi dohodak, konkretno navedeno : "Primici po posebnim propisima učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga (članak 9. stavak 1. točka 6. Zakona) - 15.000 kn godišnje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene