Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Primorac, ne damo pare za tvoje pokuse'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tri tisuće studenata prosvjedovalo je danas ispred zagrebačkog Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa nezadovoljni provedbom Bolonjskog procesa i uvjetima studiranja, za koje traže da budu javni, jasni i postojani.

Prosvjed su organizirali studenti Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta a podržao ih je veliki broj studenata drugih fakulteta, među ostalima Filozofskog fakulteta, Medicinskog, FER-a, Ekonomije, Agronomije, a podržao ih je i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pratnji Tatjane Josipović Norveška kraljica Sonja u pratnji Tatjane Josipović otvorila izložbe u Mimari Slika nije dostupna Nije mu lako VIDEO: Predsjednika svladali umor i dosada

Studenti su se u podne okupili ispred Muzeja Mimara gdje su izrazili nezadovoljstvo uvjetima studiranja skandirajući "Dolje Primorac", nakon čega su se uz glasno zviždanje u prosvjednoj povorci uputili do Rektorata, a potom i do zgrade Ministarstva znanosti noseći transparente "Gladni i žedni znanja", "S mukom bez nauke", "Dolje školarine", "Primorac, ne damo pare za tvoje pokuse" i dr.

Iako su na jučerašnjem sastanku Rektorski zbor i ministar Dragan Primorac podržali studentske zahtjeve, studenti su prosvjedovali jer, kako su poručili, ne vjeruju obećanjima i onome što nemaju crno na bijelo. Također, drže da se u jedno popodne ne može riješiti problem star tri godine.

Organizatori prosvjeda istaknuli su u svojim obraćanjima kako tri godine nemaju definirane uvjete studiranja te da studiraju po privremenom pravilniku. Student s Filozofskog fakulteta poručio je ispred zgrade Ministarstva znanosti kako i studenti žele društvo znanja, ali to nije moguće ako studenti sjede na radijatorima, podovima ili uza zid.

"Način na koji se Bolonjski proces trenutno implementira u Hrvatskoj ne vodi u društvo znanja nego u propast", rekao je dodajući kako za par mjeseci prva generacija bolonjaca treba diplomirati, iako se ne znaju uvjeti koje moraju ispuniti da bi diplomirali. Također, zatražio je raspravu u Hrvatskom saboru o navednim temama u kojoj bi sudjelovali i studenti. Studenti su se ogradili od suradnje s političkim strankama, naglašavajući kako je svrha prosvjeda borba za temeljna studentska prava.

Na jučerašnjoj sjednici Rektorskog zbora, na kojoj je bio i ministar Primorac, dogovoreno je kako će svim redovitim studentima diplomski studij biti besplatan, u 2008./09. akademskoj godini omogućen je i upis na diplomske studije svih studenata prve generacije preddiplomskih studija koji zadovoljavaju uvjete za upis, a studentima je omogućeno i da završe studij pod uvjetima pod kojima su ga upisali.

>> Primorac popustio, no studenti ipak najavili prosvjed!

Nekoliko stotina studenata danas je prosvjedovalo i u središtu Rijeke. Tražili su da se poštuju uvjeti po kojima su upisali studij, da se svakom studentu omogući upis na diplomski studij bez plaćanja školarine te da jedini uvjet za upis diplomskog studija bude završen preddiplomski ispit.

Kako kažu, traže i titule prepoznatljive na tržištu rada, što se odnosi na vrednovanje titule prvostupnika, potom ravnopravno sudjelovanje u kreiranju nastave, da rezultati anketa o kvaliteti nastave budu javni, a da studenti sudjeluju u njihovoj provjeri. Zahtijevaju i poštivanje studentskih prava i poboljšanje kvalitete nastave te odnosa profesor-student.

Riječki studenti još traže i izjednačenje studentskog standarda u Rijeci s onim u Zagrebu. Među ostalim, kažu, to se odnosi na uvođenje besplatnog gradskog prijevoza u Rijeci za studente, po uzoru na Zagreb. Riječki studenti još traže i više mjesta u studentskim domovima. Izrazili su i nezadovoljstvo provedbom izbora za studentska vijeća i radom tih vijeća.

Rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina prekinuo je redovnu sjednicu Sveučilišnog senata kako bi primio predstavnike studenata. Zauzeo se za obavezu upisivanja i vrednovanja studentskih kompetencija i vještina stečenih tijekom studiranja u odgovarajuće dokumente kako bi se oni vrednovali na tržištu rada. Kazao je da je uputio pismo ministru Draganu Primorcu inzistirajući da se to odgovarajuće vrednuje i u sustavu državne i javne uprave.

Zamjerio je studentima što su svoje zahtjeve istaknuli tek danas rekavši da bi dio problema trebali rješavati na matičnim fakultetima.

Predstavnike studenata primio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te je obećao da će se u okviru svojih mogućnosti zauzeti za poboljšanje studentskog standarda te pokušati smanjiti cijenu gradskog prijevoza.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je tijekom razgovora s predstavnicima studenata u svom uredu da je u pripremama za uvođenje Bolonjskog procesa uz profesore trebalo pitati i studente pa ne bi bilo ovoliko otvorenih pitanja. Pohvalio je iskazano dostojanstvo studenata tijekom prosvjeda rekavši da su pokazali zrelost i ozbiljnost.

Oko 300 studenata osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" mirno je prosvjedovalo na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, zbog nezadovoljstva provedbom nekih elemenata Bolonjskog procesa i uvjetima studiranja na tome sveučilištu.

Studenti su od Vlade zatražili da se na tržištu rada izjednače studenti, koji studiraju po Bolonjskom procesu, s onima koji su diplomirali po starom sustavu studiranja, te povećanja broja stipendija, jer sadašnji broj od 2.500 stipendija, na oko 160.000 studenata u Hrvatskoj, drže ne samo poražavajućom, nego i uvredljivom za studente.

Predstavnik studenata Luka Matić kazao je novinarima kako se od Vlade traži i ulaganje u infrastrukturu Sveučilišta, ocjenivši uvjete studiranja "groznim".

Dodao je kako od Rektorata osječkoga Sveučilišta, uz ostalo, traže da do kraja ove akademske godine, izradi strategijski plan usklađivanja nastave sa zahtjevima Bolonjskoga procesa te upisivanje diplomskog studija, po uvjetima u kojima je završen diplomski studij.

Matić je odbacio mogućnost da prosvjed ima političku pozadinu, ustvrdivši da je riječ isključivo o studentskom prosvjedu

Nakon okupljanja na središnjem gradskom trgu studenti su se uputili prema zgradi sveučilišnog Rektorata, gdje će predstaviti svoje zahtjeve čelnicima Sveučilišta.

Dvjestotinjak splitskih studenata nezadovoljnih provedbom bolonjskog sustava studiranja i lošom suradnjom sa Studenskim zborom blokirali su danas na desetak minuta promet Livanjskom ulicom ispred Rektorata splitskog Sveučilišta.

Okupljeni studenti na čelu s njihovim predstavnikom Ivanom Vicencom Pensom, studentom ekonomskog fakulteta, nisu željeli razgovarati s rektorom niti davati izjave za medije, već su sve svoje zahtjeve istaknuli na transparentima.

Studenti traže da se poštuju uvjeti po kojima su upisali studij, da se svakom studentu omogući upis na diplomski studij bez plaćanja školarine, zahtijevaju da ravnopravno sudjeluju u kreiranju nastave, traže poštivanje studenskih prava te poboljšanje kvalitete nastave i odnosa profesor-student. Uz te, opće studentske zahtjeve, prosvjednici su nezadovoljni radom Studentskog zbora, udruge koja ih predstavlja.

Prozvani predsjednik Studenskog zbora Petar Razović pak kaže da Studenski zbor neće poduprijeti organizaciju prosvjeda koji su, ocijenio je, politički motivirani. Rekao je kako on, budući da je većina zahtjeva studenata ispunjena, ne vidi razlog prosvjedu.

Rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić također smatra da prosvjedi nisu bili potrebni jer je Rektorski zbor ispunio gotovo sve zahtjeve studenata.

"Prihvaćam da je određen broj studentskih zahtjeva opravdan, međutim nakon što smo im udovoljili, smatram da nije bilo potrebe za prosvjedima", rekao je Pavić. Unatoč svemu, rektor je za sutra najavio sastanak s predstavnicima nezadovoljnih studenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene