Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatna psihološka pomoć

Studenti postaju sve otvoreniji, pa im nije problem zatražiti pomoć i u rješavanju ljubavnih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više Hrvata depresivno, pa iz godine u godinu raste potrošnja antidepresiva.

Sa životnim teškoćama susreću se i studenti, kojima sva sveučilišta u Hrvatskoj nude besplatnu psihološku pomoć za probleme za koje im je pomoć potrebna.

Pročitajte i ovo Menza u Zagrebu - 1 Stiglo 21. stoljeće Velika novost za studente: "Vidio sam na svoje oči. Mislim da je to trebalo dosta ranije" Ilustracija Kanada u problemu Ne znaju kako riješiti stambenu krizu pa su odlučili smanjiti broj međunarodnih studenata

Brdo knjiga, bilješke s predavanja i prevelika količina gradiva Suzani Dragović, studentici Filozofskog fakulteta, zadali su muke.

''Riješi ovaj seminar, pa malo kolokvij, malo ispit... jednostavno nekad ne znaš gdje ti je glava, gdje ti je rep'', kaže Suzana.

Zbog preopterećenja s ispitima odučila je pomoć potražiti u studentskom savjetovalištu. ''Popričaju s tobom, smire te, kažu da će sve zapravo biti ok, samo da se trebam vremenski preraspodijeliti. Studenti poziv u pomoć šalju mailom. Mogu odabrati individualna ili grupna savjetovanja, a psiholozi s njima rješavaju sve probleme'', objašnjava Suzana.

''Problemi adaptacije i prilagodbe na studij, zatim problemi s koncentracijom i učenjem, stresom i općenito studenti koji žele poboljšati kvalitetu života. U svim savjetovalištima posljednjih godina raste broji mladih koji se odlučuju na ovu vrstu pomoći pri studiranju'', rekla je Darija Vučijević, voditeljica stručne službe za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata u Dubrovniku.

U onom riječkom postoje i liste čekanja. ''Iz godine u godinu postoji sve veća potražnja. I podaci iz literature pokazuju da u studentskoj populaciji dolazi do porasta psihičkih problema'', rekla je Gorana Birovljević, viša stručna suradnica u Psihološkom savjetovalištu Rijeka.

Psiholozi naglašavaju da studenti postaju sve otvoreniji, pa im nije problem zatražiti pomoć u rješavanju i onih - ljubavnih. ''To je vrijeme kada se započinju ti trajniji partnerski odnosi i onda naravno da tu dolazi do pitanja, dilema i zbog toga nam se često javljaju'', kaže Birovljević.

Istraživanje splitskog sveučilišta pokazalo je da je 30% studenata imalo potrebu jednom ili više puta mjesečno za nekim oblikom savjeta. A zbog savjeta koje je Suzana i primijenila na svoj studentski život, na probleme s kojima se susreće - sada gleda s osmijehom.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene