Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filozofski fakultet

Studenti nastavljaju s blokadom referade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i drugi dan blokiraju referadu na fakultetu poručujući tom akcijom da ne žele plaćati naknade od 6.000 kuna za upis u drugu godinu studija.

Referada na Filozofskom blokirana je stolovima i transparentima kojima se poziva vlast i resorno ministarstvo na stvarnu realizaciju besplatnog obrazovanja, a protiv komercijalizacije i privatizacije javnog sektora čime se ukida njegova dostupnost svim slojevima društva.

'Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje' poručuju studenti koji kažu da cilj blokade nije spriječiti zaposlenike referade da obavljaju svoj posao ili studente da obavljaju administrativnu proceduru, već na simboličan način upozoriti na mjesto gdje se prema studentima vrši nepravda.

Studenti prosvjednici danas su se suočili i s onim koji se protive toj akciji jer ne mogu doći do potrebnih dokumenata, upućujući ih na upravu fakulteta ili studentskog pravobranitelja. Ne može interes pojedinca biti ispred interesa većine, misle mladi prosvjedici koji kažu da se o nastavku blokade odlučuje svaki dan na studentskom plenumu, koji će se i danas održati u 16 sati.

Studenti podsjećaju da su prošle akademske godine (2010./2011.) upisali prvu godinu preddiplomskog studija oslobođeni plaćanja školarina te im je tada, kažu, ministarstvo javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Međutim, isti studenti sada upisuju drugu godinu studija i prisiljeni su, kako kažu, unatoč obećanjima, platiti školarine.

Tako bi na Filozofskom oko tisuću studenata trebalo platiti 6.000 kuna za upis na II. i III. godinu. Participacije bi trebali plaćati studenti koji su upisali fakultet u grupi prema osobnim potrebama, dok su oni u kvoti na teret Ministarstva znanosti oslobođeni.

Studenti se protive takvim podjelama jer su protivne načelu izvrsnosti i jer su rang liste za upise na fakultet nadređene uspjehu postignutom na fakultetu. Naime, nepravednim drže to što su neki iz grupe prema osobnim potrebama u roku i s izvrsnim ocjenama završili godinu, ali im to ništa ne znači jer u svakom slučaju moraju platiti školarinu.

Na jučerašnjem plenumu rečeno je i kako je održana skupština studenata Fakulteta političkih znanosti na kojoj je odlučeno da će u 'akcije krenuti sljedeći tjedan'. (Hina)

Pročitajte i ovo Nezavisni sindikat organizirao je prosvjed protiv zakona o plaćama Žele uvid u sustav koeficijenata Sindikat optužuje Vladu za nepoštivanje dogovora: "Ovo je bitna promjena koja ima utjecaj na 250 tisuća ljudi" Crveno more - 2 Opasno u Crvenom moru Hutisti napadaju brodove koji plove prema Izraelu: "Sve dok oni ne počnu donositi hranu i lijekove u Gazu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene