Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni su se dogovorili

Studenti: Ili prihvatite naše zahtjeve, ili opet prosvjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jesen bi ponovno mogli gledati studentske prosvjede na ulicama, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi o kriterijima za plaćanje studija.

'Tražimo da se vrijednost ECTS boda izračunava tako da se ukupan iznos školarine podijeli sa 60 ECTS-a, odnosno maksimalnim brojem bodova koliko je potrebno prikupiti u godinu dana, a ne da se školarina dijeli sa 10, 11 ili 12 pa se kao u Osijeku dobiju iznosi za jedan ECTS od čak 900 kuna. Prema našoj logici, najskuplji bod bio bi onaj od 154 kune koliko bi plaćali studenti na najskupljim fakultetima poput medicine, stomatologije', kaže Ivan Bota, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, prenosi Večernji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Puno nepopunjenih mjesta Najtraženiji fakulteti na jesenskim rokovima mogli bi vas iznenaditi: Pitanje je jesu li ta zanimanja uopće tražena Slika nije dostupna Odgovor Primorcu 'Primorac uzalud prebacuje odgovornost jer mi ne tražimo povrat školarina'

Bota je oprezan i ističe kako studenti traže da se sadašnji iznosi školarine zamrznu, kako se ne bi slučajno dogodilo da sveučilišta pristanu na uvjete, a da potom sami fakulteti podignu školarine, odnosno njihove cijene. Ono što studenti traže jest i da se plaćaju samo oni ECTS-ovi za ispite, koje student ponovno upisuje. Studente je naljutilo i odluka kako će sami morati snositi troškove školarina, ukoliko država ne osigura novac za besplatnu prvu godinu. 'Kako bi izgledalo da fakultet mora tužiti 200 studenata zato što država nije uplatila obećano', zanima Izvora Grubišića, dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene