Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemamo za kiflu'

Studenti blokirali ulaze fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 70 studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta, koji su se u podne okupili ispred ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, blokiralo je ulaz u zgradu ministarstva oko dva sata posjedavši ispred ulaza, čime su simbolično prosvjedovali protiv plaćanja školarina i komercijalizacije školstva.

Nakon okupljanja ispred zgrade ministarstva, noseći transparente protiv plaćanja školarina, studenti su pošli u zgradu urudžbirati simbolične uplatnice za školarinu od 6000 kuna te su tako i posjedali na ulaz, blokiravši ga. Ubrzo je stigla interventna policija, koja ipak nije intervenirala jer su studenti nakon više od dva sata sjedenja na ulazu odlučili otići kako ne bi dobili prijave. Sličnu akciju studenti su izveli u prosincu 2009. kad je oko 400 studenata tražilo besplatno obrazovanje, no tada je uredovala policija.

'Mi smo pokazali svoje zahtjeve, to je uvod u sutrašnji prosvjed protiv krupnoga kapitala i neoliberalnog kapitalizma i pokazali smo ministarstvu da ćemo tu biti i sutra dok god ne ispuni obećanja', poručili su studenti na kraju prosvjeda.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

Prozvali ministra Fuchsa i premijerku Kosor

'Osveta šmokljana' i 'Nemamo za kiflu' - samo su neki od transparenata s prosvjeda na kojemu su studenti ponovno prozvali ministra znanosti Radovana Fuchsa i premijerku Jadranku Kosor zbog neispunjenih obećanja o besplatnu školstvu. Ističu kako je dovoljna jedna uredba da se to obećanje ispuni te da je posrijedi politička volja koje "očito nema ni u ministra ni u premijerke'. Naglasili su da su protiv paketa zakona o visokom školstvu jer oni, kako su rekli, ne donose besplatno obrazovanje.

Studenti su se osvrnuli i na drugi tjedan blokade referade na Filozofskom fakultetu, istaknuvši da je svim studentima kojima su hitno bile potrebne potvrde, plenum dopustio da ih dobiju te tako nikakvih većih šteta nije bilo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene