453642
453642
453642
453642
453642

RIJETKE SU PRILIKE ZA VELIKE STVARI Ovim je studentima ''pošlo za znanjem''

  • , 15.10.2016., 14:19
  • Autor:
  • komentara

Tehnologija donosi brojne promjene! A da su mladi ti koji su začetnici novih ideja govori i činjenica kako su upravo studenti kreirali čak dva sustava kojima su olakšali rad hitnim službama i uljarama. Projekt su prestavili u Umagu na regionalnom okupljanju IT zajednice.

 
 
 
 
Tehnološka dostignuća mladih (Video: Dnevnik Nove TV)
Tehnološka dostignuća mladih (Video: Dnevnik Nove TV)

Rijetke su prilike za velike stvari. Ovim je studentima „pošlo za znanjem". Dva tima, dva projekta.
Jednom je svrha automatizacija izrade rasporeda smjenskog rada u Zavodima za hitnu medicinu. Drugom upravljanje podacima i procesom prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja. U retcima zaposlenici, u stupcima datumi. Unutar tablice smjene u različitim bojama. Ovaj sustav doniran je Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Aplikaciju koriste već tri mjeseca.

"Kompliciranije od studentskih projekata"

"Bilo je kompliciranije nego studentski projekti, ali smo puno toga naučili trajalo je četiri mjeseca", kazala je Anamarija Karlović, studentica PMF-a.

Andrija Miličević, student FER-a kazao je kako na faksu puno toga uče, ali im se rijetko pruža prilika da nešto s tim naprave.

"Sama ideja ove naše aplikacije je da skratimo vrijeme koje medicinsko osoblje provodi za administraciju" kaže Miličević.

Ovaj sustav doniran je Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko srijemske županije. Aplikaciju koriste već tri mjeseca.

"Mi smo od tada preporođeni da tako to kažem prilikom izrade rasporeda. Puno je pregledniji sistematičniji. Svi oni problemi koji su se događali prije prilikom izrade rasporeda su sada iza nas", kaže Mario Matić iz Zavoda za hitnu medicinu vukovarsko srijemske županije.

"Angažman studenata bio je puno pogodak"

Mentor projekta Siniša Pribil kazao je kako je angažman studenata bio pun pogodak.

Količinom, kvalitetom i terminima lakše će upravljati i uljare i maslinari zahvaljujući aplikaciji odnosno sustavu za upravljanje podacima o maslinarima.

"Studenti su napravili odličan posao mi smo u produkciji taman pred sam početak rada uljara tako da to i je bio naš cilj", kazala je Edita Kustura, mentorica projekta.

Mladen Maras, tehnički direktor sektora za razvoj aplikativnih rješenja kazao je kako su "s jednim iskusnim team leadom i tri studenta koliko su činila jedan tim rezultati fantastični".

Predsjednik uprave Hrvoje Išek kazao je kako studente žele uvući u njihov sistem.

"Želimo napraviti neku sinergiju i zajedno razviti aplikacije koje evo neke od njih smo donirali za opće dobro", kazao je Išek.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se