Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali izumitelji

Stručno vodstvo i puno zabave: Organizirali znanstvene radionice za darovitu djecu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Genijalne ideje ponekad dolaze od djece. No, nemaju svi za njih sluha, jer se darovitu djecu često zamjenjuje za hiperaktivnu i nemirnu. U ovom trenutku u hrvatskim vrtićima i školama je više od 2.500 djeca koja se smatraju darovitima. Roditelji jednog takvog dječaka osmislili su radionice u kojima ideje malih genijalaca postaju stvarnost.

Osmogodišnji Juraj je sam izradio uređaj, a ideja ima napretek. Osmislio je i jednostavnu kupnju obuće uz pomoć tableta. 'Nogu staviš na tablet i ono ti izmjeri i u dućanima nađe gdje možeš kupiti cipele tvog broja', objasnio je Juraj.

Pročitajte i ovo Djeca Kako oživjeti selo U samo nekoliko mjeseci desetero mladih kupilo kuću u ovoj općini: "Voljela bih kad bi sva djeca u državi mogla imati ovakve uvjete" Voćin, Ilustracija - 1 Ulaganje u infrastrukturu Znate li koja je najmlađa općina u Hrvatskoj? U tamošnjoj školi svi su razredi popunjeni

Nedostatak sadržaja za darovitu djecu potaknuo je njegove roditelje da otvore znanstvene radionice gdje će djeca maštu pretočiti u stvarnost. Održavaju se na pet lokacija u Zagrebu i privlače sve veći broj djece. 'Fora radionice nude znanstvene eksperimente za djecu od 6 do 11 godina, zatim imamo centar za male izumitelje, s našim robotičarem i profesorom fizike razvijaju svoje izume', kazala je Željka Babić.

>> Biste li djetetu dali neko od ovih neobičnih imena?

Voditelji pokažu osnove, a mali izumitelji uključe maštu. 'Vidimo razne pomake u razmišljanju djece, mi im pokažemo neki koncept na radionici i onda oni idući put dođu i kažu 'joj znaš ono što smo prošli put radili, baš bi to mogli iskoristiti za ovog robota ili ovakav uređaj', kazao je Paolo Zenzerović, inženjer elektrotehnike.

Pod stručnim vodstvom, s puno zabave, čak i nakon samo jedne radionice kreativnost dođe do izražaja. 'Djeca su toliko kreativna i maštovita da nas često iznenade s nekakvim svojim idejama', kazao je Filip Mužina, apsolvent fizike i tehnike.

U njih je važno ulagati jer možda se baš u nekom od 2.500 darovite djece, koliko ih je u ovom trenutku, u vrtićima i školama krije budući Tesla ili Ruđer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene