449696
449696
449696
449696
449696

POTPUNO DRUGAČIJI NASTUPI Milanović napadački nastrojen, Plenković smiren i uglađen

  • , 09.09.2016., 21:30
  • Autor:
  • komentara

Analizirali smo neverbalnu komunikaciju obraćanja čelnika stranaka.

 
 
 
 
Gabrijela Kišiček o retorici nastupa Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr)
Gabrijela Kišiček o retorici nastupa Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr)

Nastup Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića u debati na Novoj TV kao i njihovu neverbalnu komunikaciju analizirala je komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr Gabrijela Kišiček. Stručnjakinja za komunikaciju, dr.sc. Gabrijela Kišiček napominje kako su se u debati održanoj u petak na Novoj TV pokazala dva potpuno diametralna retorička stila.

'Jedan stil je onaj Zorana Milanovića koji je svađalački, napadački i borbeniji stil. On je pokazao odlučnost kojom se želi prikazati kao snažan borac za prava građana protiv banaka, Ine, Mola, velikih korporacija, Europske komisije. To se jasno očitalo prilikom njegovog govora o Ini, kada je kazao kako će 'poručiti Molu da 'nebu tako išlo dalje, oni nas smatraju naivcima'', kazala je stručnjakinja za komunikacije, Gabrijela Kišiček.

Napominje kako s druge strane, Andrej Plenković njeguje, što se sadržaja tiče, kulturu dijaloga. Ima smireniji nastup čak i u trenucima kada je izravno napadnut od strane Zorana Milanovića.

'On je kroz cijelu debatu bio smireniji, uglađeniji. On je elokventan i nije svađalački raspoložen', kaže Kišiček.

Milanović pokazao veću razinu sigurnosti u svoje odgovore

'On ima jasan stav i jasno ga pokazuje. Ono što je zanimljivo, on se ne ustručava javno kazati kada nema čvrsti stav oko određene teme, pa čak i odgovoriti sa 'ne znam' i to je retorički izuzetno dobro jer time pokazuje veliku razinu sigurnosti, pokazuje da je jako siguran u sebe', kaže Kišiček govoreći o Milanoviću.

Odgovarajući sa 'ne znam' Milanović je pokazao retoričku superiornost, zaključuje Kišiček. Dodaje kako je pokazao samouvjerenost, borbenost i odlučnost.

'Milanović je želio dominirati i vrlo vješto je u tome uspio', kaže Kišiček.

'Njegov stil i karakteristično obraćanje s visoka pokazuje vrlo jasan patronizirajući stav. To se očituje u trenucima u kojima on protukandidatu eksplicitno daje savjete da treba reagirati na provokacije iz Srbije ili kada ga osobno napadaju, kao i kada mu govori da treba dovesti u red svoju stranku', kazala je Kišiček.

Stručnjakinja za komunikacije dodaje kako je Milanović vrlo često Plenkoviću, osim kroz savjete, govorio izraze poput: 'vi ne znate', 'ne razumijete' te se postavljao u ulogu ispitivača.

Čiji je bolji nastup u sučeljavanju Nove TV?

glasova
glasova

Ukupno glasova: 19745

Pogledaj sve ankete

Plenković ne zna reagirati na provokacije

'Plenković se dobro snalazio na provokacije i pitanja od strane Milanovića, no pokazao je da ne zna reagirati na takav napadački i borbeni stil kojeg se Milanović držao kroz cijelu debatu', kaže Kišiček.

Prema riječima stručnjakinje, Zoran Milanović bio je nervozan, s manje strpljenja i kada je slušao odgovore Andreja Plenkovića, mimikom je pokazivao svoje negodovanje i neslaganje.

'On se ne libi konfrontirati i s moderatorom debate ako osjeti da mu je uskraćeno pravo na reakciju ili odgovor. Time pokazuje nedovoljno strpljenja i nervozu'.

Bolji, brži, jasniji, koncizniji i konkretniji u odgovorima bio je Zoran Milanović, smatra Kišiček.

'Plenković je pokazao kako je sklon okolišanju i izbjegavanju konkretnog odgovora. Nakon pola minute njegovog monologa, iz te gomile riječi, ne može se dekodirati odgovor. On troši previše riječi, a daje premalo konkretan odgovor', zaključuje Kišiček.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se