Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dr. sc. Gabrijele Kišiček

POTPUNO DRUGAČIJI NASTUPI Milanović napadački nastrojen, Plenković smiren i uglađen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analizirali smo neverbalnu komunikaciju obraćanja čelnika stranaka.

Nastup Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića u debati na Novoj TV kao i njihovu neverbalnu komunikaciju analizirala je komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr Gabrijela Kišiček. Stručnjakinja za komunikaciju, dr.sc. Gabrijela Kišiček napominje kako su se u debati održanoj u petak na Novoj TV pokazala dva potpuno diametralna retorička stila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plenković ili Milanović SUDJELUJTE U ANKETI Čiji je nastup u sučeljavanju bio bolji? Slika nije dostupna Žestoko sučeljavanje Plenković: ''Spustili ste se na nisku razinu. Ja sam na svoju majku ponosan''; Milanović: ''To su HDZ-ovi agenti snimili''

'Jedan stil je onaj Zorana Milanovića koji je svađalački, napadački i borbeniji stil. On je pokazao odlučnost kojom se želi prikazati kao snažan borac za prava građana protiv banaka, Ine, Mola, velikih korporacija, Europske komisije. To se jasno očitalo prilikom njegovog govora o Ini, kada je kazao kako će 'poručiti Molu da 'nebu tako išlo dalje, oni nas smatraju naivcima'', kazala je stručnjakinja za komunikacije, Gabrijela Kišiček.

Napominje kako s druge strane, Andrej Plenković njeguje, što se sadržaja tiče, kulturu dijaloga. Ima smireniji nastup čak i u trenucima kada je izravno napadnut od strane Zorana Milanovića.

'On je kroz cijelu debatu bio smireniji, uglađeniji. On je elokventan i nije svađalački raspoložen', kaže Kišiček.

Milanović pokazao veću razinu sigurnosti u svoje odgovore

'On ima jasan stav i jasno ga pokazuje. Ono što je zanimljivo, on se ne ustručava javno kazati kada nema čvrsti stav oko određene teme, pa čak i odgovoriti sa 'ne znam' i to je retorički izuzetno dobro jer time pokazuje veliku razinu sigurnosti, pokazuje da je jako siguran u sebe', kaže Kišiček govoreći o Milanoviću.

Odgovarajući sa 'ne znam' Milanović je pokazao retoričku superiornost, zaključuje Kišiček. Dodaje kako je pokazao samouvjerenost, borbenost i odlučnost.

'Milanović je želio dominirati i vrlo vješto je u tome uspio', kaže Kišiček.

'Njegov stil i karakteristično obraćanje s visoka pokazuje vrlo jasan patronizirajući stav. To se očituje u trenucima u kojima on protukandidatu eksplicitno daje savjete da treba reagirati na provokacije iz Srbije ili kada ga osobno napadaju, kao i kada mu govori da treba dovesti u red svoju stranku', kazala je Kišiček.

Stručnjakinja za komunikacije dodaje kako je Milanović vrlo često Plenkoviću, osim kroz savjete, govorio izraze poput: 'vi ne znate', 'ne razumijete' te se postavljao u ulogu ispitivača.

Čiji je bolji nastup u sučeljavanju Nove TV?

  • Zoran Milanović je bolji
  • Andrej Plenković je bolji

Ukupno glasova:

Plenković ne zna reagirati na provokacije

'Plenković se dobro snalazio na provokacije i pitanja od strane Milanovića, no pokazao je da ne zna reagirati na takav napadački i borbeni stil kojeg se Milanović držao kroz cijelu debatu', kaže Kišiček.

Prema riječima stručnjakinje, Zoran Milanović bio je nervozan, s manje strpljenja i kada je slušao odgovore Andreja Plenkovića, mimikom je pokazivao svoje negodovanje i neslaganje.

'On se ne libi konfrontirati i s moderatorom debate ako osjeti da mu je uskraćeno pravo na reakciju ili odgovor. Time pokazuje nedovoljno strpljenja i nervozu'.

Bolji, brži, jasniji, koncizniji i konkretniji u odgovorima bio je Zoran Milanović, smatra Kišiček.

'Plenković je pokazao kako je sklon okolišanju i izbjegavanju konkretnog odgovora. Nakon pola minute njegovog monologa, iz te gomile riječi, ne može se dekodirati odgovor. On troši previše riječi, a daje premalo konkretan odgovor', zaključuje Kišiček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene