Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troškovi u Vili Costabello

Stručnjak za sigurnost o objavi podataka MUP-a: Podaci trebaju biti javni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je objavio troškove reprezentacije u Villi Costabella, u proteklih sedam godina. Iz njih je vidljivo da su u četverogodišnjem mandatu Zorana Milanovića troškovi u vili ukupno dosegnuli 750.000 kuna.

Ovi podaci objavljeni su nakon što se u javnosti pojavio podatak da je u mjesec dana boravka u toj vili obitelj Tihomira Oreškovića potrošila oko 100 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović i Andrej Plenković Društvene mreže se užarile Hrvati o odluci koja je snažno odjeknula: "To se trebalo riješiti prije izbora. Sad je kasno"

Skrivena od pogleda, u opatijskoj vili Costabelli proteklih sedam godina potrošene stotine tisuća kuna. MUP ne otkriva tko je i koliko točno trošio, samo navode da su 2009. kada su na čelu Vlade bili Ivo Sanader te potom Jadranka Kosor troškovi iznosili 24.570 kuna. 2010. troškovi su bili samo 175 kuna, a godinu poslije - 47.232 kune. U četverogodišnjem mandatu Zorana Milanovića troškovi u vili ukupno su dosegnuli 750.000 kuna. Ove se godine za ljetovanja u Villi Costabella utrošilo 122 i pol tisuće kuna.

Iz Mosta poručuju sve podatke treba objaviti, a sumnju bacaju na troškove počinjene za mandata Zorana Milanovića.

'Zanimljivo je to da je u proteklom mandatu u toj vili Costabella potrošeno oko 800.000 kuna, svi znamo da je premijer Milanović ljetovao na Hvaru, tako da su onda ti troškovi ako se pribroji i to jako veliki, a znamo da su korišteni i privatni odnosno Vladini zrakoplovi u privatne svrhe', kaže Grmoja.

U SDP-u pak odgovaraju riječ je o službenim sastancima što je neusporedivo s ljetovanjem obitelji Orešković. Tvrde da je prošle godine Milanović u Villi Costabelli bio u dva kraća navrata, bez troškova cateringa, hranu su samu plaćali. U HDZ-u su pak za transparentnost.

'Nisu trendovi u Hrvatskoj takvi da se možemo i mi koji obnašamo najodgovornije funkcije ponašati na način da trošimo i na reprezentaciju ili ne znam neke druge stvari što nije srazmjerno mogućnostima hrvatskog naroda', rekoa je Oleg Butković iz HDZ-a.

Uz Villu Costabellu političari rado posjećuju i državnu vilu na Hvaru, ali i rezidencije na Brijunima. Na naš upit iz Sabora odgovaraju - protekla četiri predsjednika Sabora nisu ih koristili, iz Vlade nas pak upućuju na tvrtku Državne nekretnine, no i oni su - bez podataka.

'Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. ne raspolaže niti je nadležno za evidenciju o troškovima reprezentacije korisnika ili evidentiranje troškova s protokolarnih osnova korisnika poput ugostiteljskih usluga i slično', odgovaraju.

Vilu Jadranku na Brijunima kratko je za odmor koristila Jadranka Kosor dok je bila predsjednica Vlade.'I to sam inzistirala da to platim. Teško je jer nema adekvatnih cjenika to je jednostavno sustav koji nije uređen', rekla je Kosor.

A podaci trebaju biti javni - smatra stručnjak za sigurnost Bono Marjanović. 'Sve se to vjerujem može razlučiti. Jedino ove mjere osiguranja i zaštite oni jesu klasificirani to nema potrebe po tom pitanju ići u neke detalje i detaljizirati', kaže Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost. S Pantovčaka su nam odgovorili da predsjednica za vrijeme svoga mandata nijednu vilu nije posjetila. No, iz Vlade nas tek upućuju na druge institucije - uvid u evidenciju ne žele dati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene