444848
444848
444848
444848
444848

Stručnjak za sigurnost: 'Ovako velike mjere sigurnosti nisu uobičajene'

  • , 29.07.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Ovog vikenda se očekuje dosad najveći val turista ove sezone, valja uzeti u obzir da počinje i feragosto i da će uz ostale u Hrvatsku stići velik broj talijanskih turista.

 
 
 
 
Marjanović o mjerama sigurnosti zbog Putinovog dolaska (Video: Dnevnik Nove TV)
Marjanović o mjerama sigurnosti zbog Putinovog dolaska (Video: Dnevnik Nove TV)

Strahuje se da bi kolone mogle dosezati i 50 kilometara. Odnosno da bi se kolonom auta mogla povezati granica i naplata u Lučkom. Samim time to bi se moglo preliti na ostale kritične točke kao što su tuneli Mala Kapela, Sveti Rok i mogao bi nastati pravi kaos.

O sigurnosnim mjerama koje je Slovenija poduzela zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimir Putina za Dnevnik Nove TV govorio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Jesu li neophodna zatvaranja autoceste, granice zbog dolaska ruskog predsjednika koji dolazi avionom?

Gledajući samo struku, mislim da je ipak malo predimenzioniran ovaj sustav sigurnosti, jer što bi se izgubilo s nekim pojačani kontrolama na graničnim prijelazima, mislim da se u ovom slučaju samo gubi i događa se gužva. S optimalnijim mjerama sigurnosti bi se postigao isti učinak.

Koliko je realna ugroza u ovakvim kratkotrajnim posjetima?

Ugroza je uvijek moguća, pogotovo ako imamo u vidu da se radi o čelniku svjetske velesile, tako da oni ništa ne žele prepustiti slučaju. Isto tako zemlja domaćin ne želi ni pod koju cijenu ugroziti, odnosno da štićena osoba bude ugrožena na njihovom teritoriju, tako da pristaju na sve zahtjeve. Vjerojatno su na taj način došli i do te mjere zatvaranja graničnih prijelaza.

U svakom slučaju, to nije uobičajeno?

Nije uobičajeno.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se