Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REVIZOR I EKSPERT ZA KRIZNI MENADŽMENT

Stručnjak o akciji Agrokor: Može se očekivati da će biti još uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su ispitivanja u akciji Agrokor završena, na potezu je županijski sud.

O zbivanjima u akciji Agrokor u Dnevniku Nove TV govorio je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment, ovlašteni revizor.

Pročitajte i ovo SDP Dvije stranke bez službene pjesme Predstavljene su službene pjesme političkih kampanja: Hoće li utjecati na odabir glasača? Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića

Zašto je uhićeno baš ovih 15 osoba?

Koliko sam shvatio, tih 15 ljudi bili su članovi uprave Agrokora d. d. od 2006. do 2017. Zašto 2006.? Vjerojatno se radi o zastari kojoj je prošlo deset godina. Dakle, zadnjih deset godina. Osim njih, osim članova uprave Agrokora d. d. uhićeno je još dvoje revizora koji su sudjelovali u reviziji društva.

Po kojim kriterijima?

Po mom shvaćanju, svi članovi uprave solidarno su odgovorni za financijska izvješća. Upravo kvaliteta, odnosno ispravnost financijskih izvješća dovedena je u pitanje u ovim zadnjim događanjima i upravo je to razlog zašto je gospodin Kuštrak, bez obzira na njegovu sadašnju poziciju u ovoj grupi, upravo stoga što je on u jednom dijelu bio član uprave Agrokora d. d.

Čuli smo od odvjetnika nekih uhićenih da prebacuju odgovornost. Kažu da nisu oni bili upućeni u financije. Mogu li se oni tako osloboditi?

Po Zakonu o trgovačkim društvima i o Zakonu o računovodstvu, o čemu ja nešto znam, odgovornost je na cijeloj upravi. Zakon o računovodstvu izričito kaže da su svi članovi uprave odgovorni za financijska izvješća. Mislim da DORH ide više na kazneni zakon, na zlouporabu u gospodarstvu, na eventualnu prevaru ulagača, pri čemu nisam siguran koliko su svi članovi uprave jednako odgovorni i kako će to sud ustvari tretirati, je li onaj tko je direktno sudjelovao u izradi izvješća odgovorniji od onoga tko je vjerovao njemu. Možemo se sjetiti iz nedavnih primjera da smo isto to imali i s Vladom i raznim Vladinim tijelima, koji su svi govorili – da mi smo samo potpisali ono što nam je prezentirano.

Kolika je odgovornost revizora? Vidimo, uhićeno ih je dvoje.

Odgovornost revizora je skliska stvar. Odgovornost revizora nije definirana niti u zakonu o reviziji niti u zakonu o računovodstvu. Međutim, ako su sudjelovali u prevari, onda postoji njihova odgovornost. Ako su oni potvrdili ono što su uprave krivo prikazivale, tu postoji njihova odgovornost. Po zakonu o reviziji sva revizorska društva moraju biti osigurana od odgovornosti, tako da to implicira da oni mogu biti i terećeni za naknadu štete koja je nastupila njihovim nesavjesnim radom.

Dvanaestoro je uhićenih, troje ih je nedostupno. Može li se očekivati da će biti još uhićenja, da će doći do proširenja istrage?

Da, sigurno može. Ovih 12, odnosno 15 članovi su uprave. Nije član uprave samostalno napravio financijska izvješća. Financijska izvješća radi tim ljudi. Ako se sjetimo nedavnih događanja, najvažniji svjedoci DORH-a nekakvi su pokajnici koji su blagajnici, računovođe, oni koji su sudjelovali u tom svemu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene