Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živimo u sve nesigurnijem svijetu

'Na radnom mjestu, u školi ili na kavi možete postati žrtva suvremnog terorizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pešavar u Pakistanu bio je prva točka novačenja mudžahedina još u doba Hladnog rata.

Pešavar u Pakistanu je posljednjih godina puno puta bio meta talibana. Za komentar ovog strašnog čina Dnevnik Nove TV upitao je vodećeg stručnjaka za geopolitiku Vlatka Cvrtilu.

Kad govorimo o napadu u Pešavaru govorimo o tragediji velikih razmjera koja je naišla na osudu svjetske politike, i UN-a i humanitarnih organizacija. Kako vi tumačite ovaj napad?

Pročitajte i ovo palestinska policija Potez bez presedana Skandalozna odluka: Pobjegli su iz pakla, postali izbjeglice, a sada moraju platiti da napuste zemlju i započnu novi život Afganistanski vojnici/Ilustracija (Foto: AFP) Ubila ga američka vojska Afganistanski predsjednik potvrdio: Ubijen je vođa pakistanskih talibana

Ovo što se dogodilo apsolutno treba osuditi i treba reći da se bez obzira na razmjere političkog nasilja niti jedan politički cilj neće ostvariti na ovakav način.

Ima li simbolike kada govorimo o mjestu napada? Naime, Pešavar je bio prva točka novačenja mudžahedina još u doba Hladnoga rata?

Preživjeli o užasu u školi: 'Djeca su gledala kako njihova učiteljica živa gori'

Upravo u tom području, pa tako i u Pešavaru, u vjerskim školama su se mobilizirali oni borci koji su trebali ići u Afganistan i suprotstavljati se sovjetskoj invaziji. I tu se začela ta klica svega onoga što se kasnije pojavljivalo ne samo u Afganistanu nego i u drugim državama u svijetu, a na neki način ima posljedice i u radikalizaciji u Siriji, odnosno u onim vrlo radiklanim krugovima u svijetu koji upotrabljavaju teror i terorizam da bi ostvarili svoje političke ciljeve.

Na sličan način 2004 godine islamski su terorirsti napali školu u Beslanu i ubili 350 ljudi. Može li se povući paralela između ta dva napada?

Nažalost, može se povući jer je i jedno i drugo bilo motivirano istim političkim ciljevima. I taj je događaj zgrozio svijet. Sve te forme pokazuju da se nalazimo u sve nesigurnijem svijetu i da, bez obzira gdje se nalazimo, na radnom mjestu, u školi ili na kavi, da možemo postati žrtva suvremnog terorizma.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene