Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Oprez s osobnim podacima, porast kriminala je gotovo tisuću posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U porastu je zlouporaba osobnih podataka. Tome su uvelike pridonijele društvene mreže na kojima se objavljuje sve i svašta, ali i aplikacije koje se skidaju s neprovjerenih stranica. Čini se bezazleno dok se ne dogodi problem. Stručnjaci zato upozoravaju - dobro razmislite gdje i kome ostavljate svoje podatke.

Prije nekoliko godina, Oriana je slučajno saznala da joj je ukraden identitet.

"Preuzete su moje slike s druge društvene mreže i postavljene na Facebook pod lažnim imenom. Bila sam nervozna zato što sam bila u jednoj fotomontaži s jednim dečkom. Dakle, izrezana je moja slika s 18. rođendana gdje sam u zagrljaju s dvije prijateljice i sad odjednom sam u zagrljaju s jednim dečkom kojeg uopće ne poznajem", prisjeća se Oriana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Pojavio se vaš lažni profil na društvenim mrežama ili želite ukloniti svoje osobne podatke? Doznajte kako možete "nestati" u virtualnom prostoru

Miji su pak 'provalili' u profil na Instagramu i slali poruke drugim ljudima.

"Dobila sam poruku od prijateljice da zašto se dopisujem s njezinim dečkom. To mi je bilo čudno jer ja ne znam tko je taj lik i tako sam saznala", priča Mia.

Zloupotreba osobnih podataka, posebice na internetu - sve je više.

"Primjer kod kaznenih dijela nedozvoljenog korištenja osobnih podataka, porast je gotovo 1000 %", ističe Ivo Jakić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije. 

A slučajevi su različiti.

"Krađa identiteta, zlouporabe prilikom sklapanja lažnih ugovora, marketing, jedan agresivan marketing koji ljudima smeta", kaže Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Sve češći problem su i mobilne aplikacije koje se skidaju s neprovjerenih stranica. Tog trenutka vaš mobitel nije siguran i počinitelj može pristupiti internet bankarstvu, profilima na društvenim mrežama i zloupotrijebiti to na različite načine. Da biste se zaštitili, kažu stručnjaci, valja koristiti kompliciranije šifre, ali i...

"Ne se konstantno spajati na nekakve nepoznate mreže po vani, po restoranima, kafićima, već koristiti mreže u koje imamo povjerenje ili koje sami kontroliramo", savjetuje Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

No, još uvijek djeluju i stare provjerene metode - od vrata do vrata.

"Počinitelji se predstavljaju kao dimnjačari, čak u nekim slučajevima i kao policajci, i onda koriste nepažnju starijih osoba i njihove podatke uzimaju i koriste za sklapanje različitih ugovora", napominje Jakić. 

Zato valja dobro otvoriti oči i paziti kada, kome i zašto dajemo svoje podatke.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene